Debatt

”Politikerna spelar rysk roulette med mänskligheten”


”FN:s klimatrapport är glasklar. Läget är allvarligt, men vi ska inte tappa hoppet. Vi har ju ännu inte ens försökt ställa om! Trots att det har gått 23 år sedan IPCC:s första klimatrapport så subventionerar vi fortfarande globalt fossila bränslen med nästa tre tusen miljarder kronor varje år”, menar Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
[adrotate banner=”27″]

I den rapport som FN:s klimatpanel IPCC släpper idag i Stockholm beskriver världens samlade klimatforskare åter läget som akut: utsläppen måste minska för att kunna hålla den globala uppvärmningen under två grader jämfört med hur världstemperaturen var före industrialiseringen. Om vi fortsätter på den utsläppsbana som vi är på idag riskerar vi en ökning på fyra grader. Det innebär att politikerna i den industrialiserade delen av världen medvetet riskerar mänsklighetens livsvillkor. Effekterna för människorna och naturen är redan allvarliga trots att temperaturökningen hittills är på knappt 0,9 grader.

Budskapet är egentligen samma som när den förra klimatrapporten släpptes för sju år sedan; människan påverkar klimatet genom utsläpp av växthusgaser och avskogning, och det är avgörande att minska utsläppen om vi ska lyckas begränsa uppvärmningen till max två grader. Forskarna är nu ännu säkrare, men vi har förlorat sju år av ökande utsläpp trots den kunskapen. Världens samlade klimatforskare kan inte bli tydligare – vad väntar vi på? Politikerna spelar rysk roulette med mänskligheten.

Dubbelt så höga
Forskarnas prognoser för havsnivåhöjningen är i dagens rapport nästan dubbelt så höga som i förra rapporten 2007. Havsnivåerna kan öka med upp emot en meter detta århundrade, kanske mer. Världens glaciärer smälter, Arktis is är på väg att försvinna, extremväder blir allt vanligare och haven försuras. Hur detta kommer påverka människor och natur kommer IPCC beskriva i sin nästa rapport som släpps i vår.

Det som kanske är mest skrämmande med IPCC:s rapport, är deras olika scenarier jämfört med verkligheten: våra utsläpp är idag högre än IPCC:s högsta scenario! Det betyder att vi riskerar en temperaturökning över fyra grader detta århundrade, vilket skulle få katastrofala följder.

Det scenario IPCC beskriver för att klara tvågradersmålet betyder att vi endast med 66 % säkerhet kommer hålla den globala uppvärmningen under två grader. Det är ett extremt stort risktagande med tanke på konsekvenserna. En växande skara länder, liksom Naturskyddsföreningen, kräver dessutom ett mål på max 1,5 graders uppvärmning för att minimera risken. För Sveriges del innebär det att våra utsläpp bör vara nära noll till 2030. Som industrialiserat land har vi lovat att gå före och minska utsläppen snabbare för att lämna utsläppsutrymme åt fattigare länder.

Tappa inte hoppet
Läget är allvarligt, men vi ska inte tappa hoppet. Vi har ju ännu inte ens försökt ställa om! Trots att det har gått 23 år sedan IPCC:s första klimatrapport så subventionerar vi fortfarande globalt fossila bränslen med nästa tre tusen miljarder kronor varje år. Vi bygger fortfarande otäta och dåligt isolerade hus, trots att vi kan bygga hus som inte behöver någon tillförd energi alls. Vi satsar enorma resurser på att bygga motorvägar, när vi egentligen vill ha järnvägar. Vi kallar dieselbilar för miljöbilar. Om vi börjar göra bara rätt i stället för fel, så ligger faktiskt IPCC:s mest optimistiska scenario inom räckhåll. Men då får vi också börja sätta handling bakom orden. Budskapet från IPCC är glasklart.

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Ytterligare en domedagsprofet har talat. Sanningen är att det inte förekommit någon temperaturhöjning senaste 15 åren.

  2. Håller verkligen med om allt som Svante Axelsson skriver. Om utsläppen fortsätter på den höga nivån som de gör nu riskerar vi torka med fler ökenområden, avsmälta glaciärer och extremväder. Det är dags för rejäla klimatåtgärder i europa och sedan måste vi försöka få med oss Kina, Indien, Ryssland och Usa på tåget..

Kommentarer avstängda