Höglandet

Populär präst lurade pensionärer – får sparken från kyrkan

En tidigare mycket populär präst på utkanten av Höglandet ska ha erkänt att han lurat pensionärer på stora summor pengar och nu förlorar han sin yrkestitel.

[adrotate banner=”27″]
Prästen som under flera år var verksam i Vimmerby kommun blev så pass känd att han kallades enbart för sitt smeknamn bland gemene man.
Prästen deltog också i tv-program.
Sedan en tid har han varit verksam i en församling i Lappland. Någon ny väckelserörelse har han dock inte startat. Istället pågår en polisutredning mot prästen efter att han lockat över 30 pensionärer att boka en bussresa på Nordkalotten.
Totalt betalades över 400 000 kr in till resan som aldrig blev av. Några pengar betalades dock inte tillbaka.
Enligt Piteå-Tidningen har prästen erkänt gärningen och han har nu blivit s k avkragad. Han får inte längre arbeta som präst i Svenska Kyrkan.
”Han har skadat det anseende en präst bör ha så gravt att han inte längre kan ha kvar behörigheten att vara präst”, säger biskop Hans Stiglund, till Piteå-Tidningen.
Redan för drygt fem år sedan hamnade prästen i en kontrovers efter att han anordnat en församlingsresa till Lappland men inte betalt för en hotellvistelse förrän flera månader senare när hotellägare knackade på dörren hemma i Småland.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook