Privata apotek försämrar för kunderna

Hur långt ska försämringarna i vårt välfärdssystem få gå innan vi fått nog? Vi läser i den ena artikeln efter den andra om hur svenska folkets skattepengar via statens och kommunernas kassor går till privata vinster som placeras i utlandet.

Nu ägs också apoteken av multinationella riskkapitalbolagen, förändringen lovordades, konkurrensen skulle stärkas, tillgängligheten och service ökas. Nu börjar vi se det motsatta.

Socialminister Göran Hägglund uttrycker sin förnöjsamhet över att antalet apotek blivit så många fler, men han yttrar inte ett ord om att det inte går att få tag på sin medicin i många av de nyss nämnda apoteken. Det finns ingen garanti för att den medicin som läkaren skriver ut finns på det apotek som finns i din närhet. Och det är fler och fler människor som får beskedet att ” din medicin finns inte här du får åka till ett annat apotek”, kanske till och med på annan ort.

Inte heller nämner Socialministern att medicinen blivit dyrare, men det blir ju en naturlig följd av att de privata apoteksbolagen ska ha vinst på sin verksamhet. Inte heller det är ett problem tycker hans partikamrat Mats Odell. Det får man räkna med när offentlig verksamhet går över i privat regi.

Att samma regering och samma minister sedan höjer beloppet innan högkostnadsskyddet för medicinen träder in verkar inte beröra de kristdemokratiska partiledarkandidaterna som i alla andra sammanhang säger sig stå på den lilla människans sida. Ovan på detta så säger sig de privata apoteken ha svårt att få ihop ekonomin och begär mer statliga subventioner

För oss socialdemokrater är apoteket en del av sjukvården, inte en marknad som vilken som helst. Det ska vara en kostnadseffektiv tillgänglig och säker läkemedelshantering. Idag har inget apotek något specifikt samhällsansvar och det finns inga garantier att 24 timmars regeln efterlevs; d.v.s. att kunden ska få sin medicin inom 24 timmar.

Därför vill vi ha skärpt tillsyn och möjlighet till sanktioner om inte 24 timmarsregeln följs.

Vi vill också att ett gemensamt läkemedelsregister ska ge kunderna information om var läkemedlet finns att tillgå. Detta ställer högre krav på apoteken och förbättrar servicen för kunden

Det är också dags för en analys så att tillgängligheten stämmer överens med kundnyttan och att apotekstillgången säkras även i glesbygd.

HELENE PDETERSSON (s)Riksdagsledamot

ANCI MAGNUSSON (s)Landstingsråd

BERRY LILJA /s)kommunalråd


Publicerat

i

av

Etiketter: