Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Hultsfred Sävsjö Tranås Vetlanda Vimmerby Ydre

PROGNOS: Om några år ligger Sävsjö öde


Vem ska arbeta i Sävsjö i framtiden. Kanske ingen. Likadant i Aneby och Ydre. Även Eksjö och Vetlanda är i farozonen

133 av landets kommuner töms på arbetsför befolkning under det närmaste decenniet. Hoppet står till att få fler utrikesfödda i jobb. Dagens Samhälle har tagit del av Arbetsförmedlingens nya rapport om befolkningsutvecklingen för samtliga 290 kommuner.

Befolkningen i arbetsför ålder (16–64 år) kommer att minska i 133 kommuner från 2018 fram till 2030. Ökningen av arbetskraft koncentreras till de tre storstadslänen. 77 procent av ökningen hamnar där.

Det framgår av en ny rapport från Arbetsförmedlingen som Dagens Samhälle har tagit del av.

Det är framför allt kommuner i Norrland som drabbas av denna åderlåtning av arbetskraft, men även i Småland och på Höglandet. De kommuner som tappar arbetskraft är ofta desamma som de där andelen äldre över 80 år växer som mest. Sävsjö, Aneby och Ydre kommuner ligger värst till på Höglandet. Där väntas de arbetsföra minska med ca 5 procent på tio år. Ännu värre är det för Vimmerby och Hultsfred där tappet väntas bli ca 10 procent. Också Eksjö och Vetlanda kommuner är i farozonen med en stagnerande befolkning i arbetsför ålder. Läget ser bättre ut i Nässjö och Tranås kommuner med en ökning på ca 5 procent.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Redan nu har de här kommunerna jättesvårt att få tag på lärare, sjuksköterskor och annan kompetent arbetskraft. Om inget händer kommer det bara att bli värre, säger arbetsmarknadsanalytiker Maria Salomonsson på Arbetsförmedlingen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook