Protester efter att skola polisanmälde pojkar

En grupp tonåriga pojkar motsätter sig att en skola i Nässjö polisanmält dem för misshandel.

Höglandsnytt har tidigare rapporterat om polisanmälningar om misshandel på en skola i Nässjö där tonåriga pojkar ska ha slagits med varandra under kampsportsövningar

Nu visar det sig, enligt uppgifter till Höglandsnytt, att  kampsportsövningarna var av pojkarna organiserade  små matcher i en gymlokal på skolan med domare, ronder och utrustning för sporten. Pojkarna som tycker om träning ska ha ägnat sig åt kampsportsövningar på rasterna och beslutat att anordna matcher sig emellan.

Under en match, i dess tredje rond, ska en spark ha träffat så olyckligt att en av pojkarna fick en hjärnskakning.
I en annan match ska en annan pojke ha fått ett slag som inneburit smärta.

På något sätt har personal på skolan fått reda på vad som hänt och därefter polisanmält två av pojkarna för misshandel. Detta ska pojkarna ha motsatt sig, till och med de som råkat illa ut i matcherna och menat att de alla var med på vad som hände.
Skolan har haft samtal med barnen och polisen har också besökt skolan, dock inte för förhör eftersom barnen är under 15 år. Men föräldrar är kritiska till skolans agerande.
”Vi som vårdnadshavare har inte blivit informerade”, säger en förälder till en av pojkarna till Höglandsnytt och menar att skolan borde haft en dialog med föräldrarna innan man lät saken gå till polis.
”Det har fått stora konsekvenser, det står inte i relation till vad pojkarna faktiskt gjort, min son har mått väldigt dåligt”, säger föräldern.
”De är inga bråkstakar, de ställer inte till med några problem, de är intresserade av att träna”, säger föräldern om pojkarna.
”Vi informerade föräldrarna om vad som hänt”, säger däremot rektor Erik Thor och berättar att han talade med polisen som rådde honom att polisanmäla.
”Jag har en skollag och svensk lag att följa, jag måste följa den som tjänsteman”, säger Erik Thor.
Ett möte med skola, polis, barnen och föräldrar ska hållas nästa vecka.

Videoupptagningar som tidigare funnits upplagda på internet sägs också visa hur matcherna egentligen gått till.
Polisen har lämnat över ansvaret för eventuell vidare utredning till socialtjänsten i Nässjö kommun.

[Henrik Simonsen]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook