Psykundersökning av mordbrandshäktad | Höglandsnytt
Nyheter

Psykundersökning av mordbrandshäktad

Det räckte med en halvtimmeslång häktningsförhandling för att Eksjö tingsrätt rätt skulle komma med sitt beslut: den 57-årige mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand, då ”Slottet” i Eksjö totalförstördes på tisdagen.

Mannen, som själv bodde i det brunna huset, erkände förbehållslöst att han låg bakom branden. Han hade tänt eld på ett par kartonger.

 

Åtalet ska vara väckt senast den 14 september. Det finns dock ett par skäl som var för sig kan tala för att häktningstiden kan komma att förlängas. Dels är fastigheten så förstörd att det kan bli svårt för polisen att pussla ihop de bevis för gärningen som åklagaren behöver, dels beslöt rätten att den häktade 57-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning redan före rättegången.

 

Resultatet av den undersökningen är betydelsefull för målets fortsatta handläggning. Frågan är nämligen om gärningen begicks under inflytande av en allvarlig psykisk störning. Om man kommer fram till att så var fallet kan rätten när det blir dags för rättegång inte döma till straff, bara till vård.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook