Debatt Opinion

Rädda Eksjöklinikerna

Medborgare tacka er skapare för att vi inte inom överskådlig tid hamnar i ett regionsamarbete med Östergötland. Samma dag som bläcket på regionavtalet torkat så är Eksjöklinikerna i sin nuvarande skepnad förflyttade till Jönköping och Linköping.


[adrotate banner=”6″]
Det gamla ärorika Ulfsparre-Haegerklyftska sjukhuset går  ettt obestämt öde tillmötes. Man talar om i försåtliga ordalag att flytta delar av Kirurgin till Jönköping. Detta är en gammal tjänstemannaprodukt som legat och grott i skrivbordslådan. Det var många år sedan som jag av misstag läste PM:et. Blev näst intill hotad av tjänstmannen ifråga interna papper som inte hörde hemma i det man kallar offentlig insyn.

Nåväl utredningen gick ut på att man skulle införskaffa storambulanser med hög medicinsk kvalité. Med dessa nya ambulanser skulle man förflytta patienterna från Eksjö och Värnamo och koncentrera verksamheten på kirurgi till Jönköping.

Verksamheten skulle leda till att sparande stora pengar men framförallt skulle man attrahera fler och mer kvalificerade kirurger och annan kompetens till Jönköping.

Även delar av akutsjukvården skulle med dessa metoder kunna flyttas till länssjukhuset. Det finns också mycket annat smått och gott som man skrev om när det begav sig samordning med sjukhuset i Linköping och Lund. Vill minnas att thorax skulle var Lunds specialitet.

Skriften skrevs innan det privata vårdvalet så tanken var att Eksjö skulle bli en större vårdcentral, sjukhus för långtidssjuka och dementa mm. Nu har vårdcentralerna i vårdvalet ställt till det för landstingets planerare man kan inte klumpa in och begränsa de privata verksamheterna.

Men var så säker det kommer snart en strukturutredning där man i stort vill koncentrera vårdcentralerna till högst en i varje kommun och de mer kvalificerade delarna läggs in på gamla höglandskliniken.

Medborgare tacka er skapare för att vi inte inom överskådlig tid hamnar i ett regionsamarbete med Östergötland. Samma dag som bläcket på regionavtalet torkat så är Eksjöklinikerna i sin nuvarande skepnad förflyttade till Jönköping och Linköping.

Det som är så otäckt är att politikerna jag känner dem alla får något lyriskt i ögonen när man talar om storregion. Jag vet aldrig att Lennart Bogren Eksjös kommunalråd blir så vänsäll på rösten och smörar så mycket som när storregionen kommer på tal. Göran Lindell länets nye riksdagsman ser sig själv presidera redan nu i det nya parlamentet.  När det nya regionparlamentet slår upp sina portar i linköping samma dag rullar flytlassen från Eksjöklinikerna mot universitetssjukhuset och i Linköping och länssjukhuset i Jönköping. Kvar blir et tomt skal. (Kanske flyktingförläggning)

Ni som pendlar in till Eksjö som undersköterska eller sjuksyrra och jobbar på sjukhuset får nog flytta hitta jobb på någon annan plats i södra Sverige. Mycken familjetragik i spåren av detta. Jag ser när den akademiska delen med högst utbildning i Eksjö flyttar då flyttar domstolen och Garnisonen Eksjö blir den tynande staden på Småländska taigan.

Så kan det väl ändock inte gå. Du såg hur det gick med Fontänhuset den som hade mest ekonomiska muskler vann. När man ställer läderstolarna i regionparlamentet mot Eksjöklinikernas vara eller icke var då väger vårt lokala sjukhus lätt.

Eksjöbor vi är många som älskar vår hembygd låt oss sluta oss samman säg nej till planerna på att utarma och lägga ned Eksjöklinikerna. Politikerlöften är som löven på hösten de falnar och faller till marken. Orsaken centraliseringen de folkvalda orkar inte hålla i mot än värre en del påstår sig vara mot men lunkar med likväl..

Brännelund – Eksjö
Lars-Håkan Halldin, decentralist
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. I grunden kloka tankar även om det känns väldigt underligt att spekulera i att Höglandssjukhuset blir till flyktingförläggning om planerna på storregion blir verklighet…

  2. Instämmer helt! Ett samgående med Östergötland vore förödande för vårt län, inte minst för verksamheten vid Höglandssjukhuset.
    Ingvar J.

Kommentarer avstängda