Höglandet Nässjö Vetlanda

RÄDDNINGSTJÄNSTEN VARNAR: Svara inte i telefonen


Det finns inga lagkrav på rengöring av im- och ventilationskanaler, påminner nu Höglandets räddningstjänstförbund och varnar särskilt äldre personer för bedragare som ringer för att sälja falska tjänster.

Fastighetsägare i Nässjö och Vetlanda kommuner har blivit uppringda av företag som vill sälja tjänster som innebär rengöring av im- och ventilationskanaler i villor och enfamiljshus med påståendet att det är ett lagkrav.

– Företagen försöker få den tilltänkta kunden att tro att det är ett lagkrav att rengöra im- och ventilationskanaler i villor och enfamiljshus vilket det alltså inte är, säger Tove Berge, brandskyddskontrollant vid Höglandets räddningstjänstförbund, i ett pressmeddelande.

Sedan 2004 är lagkravet dock borttaget. Kunderna som företagen riktar in sig på är ofta äldre och de som säljer argumenterar väl för den tjänst som de erbjuder.

– Det kan vara klokt att vara observant på vilket företag du som husägare eventuellt köper tjänsten av och till vilket pris.Dessutom kan du gärna fråga din lokala sotare om råd, säger Tove Berge.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook