Höglandet Jönköpings län Toppnyheter Ydre

Radioaktivitet ska rädda Högländare – nu kan de stanna hemma

Högländare ska inte behöva åka ända till Linköping för att strålas med radioaktivitet. Snart ska det räcka med en resa till Jönköping. En storsatsning är på gång.

Region Jönköpings län ska investera i en röntgenutrustning, PET/CT, som genomför undersökningar med hjälp av radioaktiva isotoper.

– Tekniken används ofta för att hitta små tumörer som är spridda i kroppen. Det ger nya möjligheter att diagnosticera men också att följa behandlingar, säger Micael Edblom, sjukvårdsdirektör för Medicinsk diagnostik i Region Jönköpings län.

Sydöstra sjukvårdsregionen (Östergötland, Jönköping och Kalmar) har idag en så kallad PET/CT, placerad i Linköping, dit patienter från även Jönköpings län och Kalmar län skickas för behandling. Nu har Region Jönköpings län beslutat att investera i egen PET/CT, som även ska ta emot patienter från Kalmar län.

– Universitetssjukhuset i Linköping gjorde under 2015 1 100 undersökningar, varav 350 patienter från Jönköpings län. I år handlar det nog om närmare 500 patienter från vårt län. Antalet undersökningar ökar hela tiden och Universitetssjukhuset i Linköping når sitt tak i kapacitet under nästa år, säger Micael Edblom.

Nya röntgenmaskinen ska vara färdigbyggd nästa höst och vara i full gång under början av 2018.

Regionalt Cancercentrum, RCC, sydöst publicerade i mitten av november en utredning som bland annat pekar på ett behov av fyra PET/CT i sydöstra sjukvårdsregionen inom en sexårsperiod.

I dagsläget levereras de radioaktiva isotoperna till Linköping med flyg dagligen från bland annat Finland. Men Region Östergötland bygger nu upp en egen tillverkning för att ta fram den nödvändiga isotopen

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook