Höglandet

RAPPORT: Mumbo-jumbo-folk får mer plats i media

Antalet artiklar i pressen där personer ifrågasätter klimatförändringarna fördubblades ifjol jämfört med året innan, visar en ny rapport som presenteras av mediebevakningsföretaget Retriever och biståndsorganisationen Vi-skogen.

Rapporten ”Varmare klimat – iskall nyhet?” har gjorts för tredje året i rad och bygger på en Retriever-analys av 150 000 artiklar om klimatförändringarna. Under 2016 publicerades 52 733 artiklar om klimatet, att jämföras med 54 122 under 2015.

Klimatfrågan gick från att handla om enighet efter klimatmötet i Paris till konflikt. Donald Trump förekom i 4 829 klimatrelaterade artiklar, vilket motsvarar nio procent av den totala klimatrapporteringen under 2016. Under november och december omskrivs han i var tredje artikel som tar upp klimatfrågan.

Antalet artiklar om klimatskepticism, som till exempel låter personer komma till tals som ifrågasätter klimatforskningen eller tycker att klimathotet är överdrivet, har ökat markant. Från 916 artiklar 2014, till 1 373 artiklar 2015 och 3 098 artiklar under 2016. Den stora ökningen förklaras främst av att Donald Trump nominerade klimatskeptiska personer till poster inom administrationen, men trenden är tydlig även på insändar- och debattsidor.

– Klimatskeptikerna fick betydligt större utrymme än tidigare år i svensk media. Framförallt på grund av Donald Trump. Hans kampanj, och sedermera seger, i presidentvalet gjorde att klimatskeptiska perspektiv åter fick stor synlighet i rapporteringen. På hemmaplan har SD gett utryck för liknande idéer och förslagit miljardnedskärningar inom klimatbudgeten, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook