Ekonomi

Ras i småhusbyggandet – kris i branschen

Antalet nybyggda bostäder i småhus rasar med 45 procent jämfört med ifjol.

Det är fortsatt trögt för nybyggandet av småhus visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).
Under de tre första kvartalen 2012 påbörjades cirka 3 500 lägenheter i småhus. Det är en minskning med 45 procent jämfört med samma period föregående år då 6 409 lägenheter påbörjades, enligt SCB.

Av: Redaktionen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

 1. Trist men inte särskilt konstigt !!
  Att anlita en byggare idag utan rotavdrag kostar 450-500kr i timmen per man.
  Taxametern för kunden/husbyggaren börjar ticka när ”byggaren” vaknar o fortsätter när han äter frukost o sen masar sig till jobbet.Kunden betalar xtra för bilen 300kr om dagen som körs till bygget. Lagom när byggaren kmr fram kommer han på att han glömt sin hammare o åker tillbaka till firman.Åter på bygget lagom efter att han plockat ut sina verktyg inser han att det är dax för fika o åker in till stan för att äta ngt gott ,gärna på ett fik där han kan språka med andra byggare.Efter en lååång stund säger han att han måste skynda sig på till firman för att kolla mailen ,denna gås noggrannt igen,passar även på att ringa några samtal.Åter till bygget.Sågar av en bräda o slår i 3 spik.Hoppsan ,slut på spik.Åker in till stan o hälsar på sina kamrater på byggvaruhuset.Pratar lite o sätter upp en låda spik på kredit.Upptäcker att det inte är lönt att åka tillbaka förrän lunch intagits.Detta sker oftast på ngn restaurang där han träffar samma kamrater som tidigare varit på fiket.Nytt samspråk o lååång skön lunch,det är slitsamt i byggbranchen.Åter till bygget.Börjar jobba lite.Telefonen ringer ,en kompis hör av sig.Kul,kul att prata i 30 minuter.Slår i några spik o blir kaffesugen.Åter till stan men tar ett annat fik än på förmiddagen,bäst så ingen undrar.Passar på att lämna in dagens trav när han ändå är i stan.Åker tillbaka till bygget.Sätter upp en gipsskiva.Nytt telefonsamtal.Dottern orkar inte cykla till träningen.Denna snälla byggaren åker in till stan o kör sin dotter.Bäst att kolla mailen på firman också.Byggaren tittar på klockan oj vad tiden går fort.Dax att åka hem efter en slitsam dag.
  För detta debiteras husbyggaren 10 timmar a 450- o så undrar man varför det inte byggs mer!!!

 2. Haha haha du verkar inte ha haft någon vidare seriös byggare om du har fått den uppfattningen om alla…. Tror inte det är pga detta det går mot mörkare tider i byggbranschen…

 3. Kärenån, en sådan byggare som beskrivs ovan har jag aldrig stött på. Det man gör är givetvis och kollar upp en lämplig snickare via rejta och andra sidor. Sen ber man byggaren lämna referenser. Verkar allt bra så kör man.
  Nä, att proppen gått ur byggbranschen är helt klart för att regeringen har kraftigt försämrat lånevillkoren. Fortsätter detta så kommer vi se en hel generation småbarnföräldrar som aldrig någonsin kommer få råd att köpa ett begagnat eller nytt hus. Alla sitter ju inte på ett par årslöner på banken, till skillnad från våra styrande.

 4. Klok slutsats av Byggare.Det är inte bara vi vuxna det gäller utan även våra barn o barnbarn.

 5. Allaballakaitoz: du har inte haft en alltjänstare hemma hos dig? tips är att nästa gång så ber du om att få se yrkesbevis så kommer du märka en rejäl skillnad

Kommentarer avstängda