Ekonomi Nässjö Toppnyheter

Raset för Nässjö kommuns ekonomi – plötsligt försvann 15 miljoner kr

Vid torsdagens extramöte i socialnämnden presenterades bokslutet för 2016. Det blev en chock. Underskottet är jättestort.

Socialnämnden redovisar ett underskott på 22,9 miljoner kronor. Bra mycket mer än de ca 8 miljoner kr som prognosen pekat emot.
Underskottet motsvarar 3,5 procent av nämndens totala budget på 658 miljoner kronor.

Socialtjänsten är en mycket komplex verksamhet som kräver en avancerad ekonomistyrning. Den påverkas av många externa faktorer. Det har skett en ökning av behoven inom alla våra verksamhetsområden, och ökade behov innebär ökade kostnader. I det här fallet har ökningen skett i en sådan takt att uppföljningssystemet i socialförvaltningen inte kunnat fånga den snabba utvecklingen under 2016, säger socialchef Mats Petersson i ett pressmeddelande.

Nu tänker politikerna i socialnämnden ta i med hårdhandskarna för att något liknande inte ska ske igen.

”Vi har behov av en utvecklad och vassare ekonomistyrning med tydligare prognosarbete och uppföljningsunderlag. Vi har påbörjat ett omfattande och intensivt arbete med ekonomistyrningen för 2017. Åtgärderna ska inte behöva drabba den enskilda [Nässjöbon]”, säger socialnämndens ordförande Anders Karlgren (m).

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook