Debatt

Rätt prioritering är politikernas ansvar

Är personal och mat på krogen viktigare att prioritera än fler lärare, förskollärare, undersköterskor och sjuksköterskor? Ja, det tycker i varje fall majoriteten av de borgerliga partierna.

Jag och det socialdemokratiska partiet håller inte med. Vi står i en situation inför höstens budget där reformutrymmet är begränsat och då finns det betydligt viktigare saker att prioritera än att sänka momsen på restauranger och krogar. De beräknade arbetstillfällena blir dyra arbetstillfällen. 1, 5 miljon per arbete tycker Helena Bouveng (M) och hennes kamrater är en rätt prioritering och en bra satsning.

För den summan får vi istället minst två personal i vård skola och omsorg, eller ytterligare investeringar i infrastrukturen. Det tycker jag är rätt prioritering.

Jag läser varje dag om den situation våra kommuner är i; de får inte budgeten att gå ihop utan aviserar besparingar och vem blir straffade för det, jo våra barn och äldre. Fortfarande är det orättvisa jobbskatteavdraget inte utjämnat för pensionärerna utan de betalar mer skatt på samma summa än de som jobbar. Fortfarande byggs det för lite hyresrätter, studenterna har ingenstans att bo när de kommer in på någon av landets högskolor, även här behövs satsningar från staten.

Så visst finns det andra saker att lägga statens pengar på än på sänkt restaurangmoms

HELENE PETERSSON (S)Riksdagsledamot Stockaryd

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook