Nyheter

Rattfyllo brände ner restaurang och misshandlade folk

Nu döms en 25-årig man till tio år och sex månaders fängelse för bl.a. grov mordbrand och två fall av försök till grov mordbrand.

Nyköpings tingsrätt har meddelat dom i ett mål där en man åtalades för bl.a. grov mordbrand i Katrineholm och två fall av försök till grov mordbrand i Nyköping. I målet fanns även åtal för bl.a. grov stöld, misshandel, ofredande, olaga intrång, våldsamt motstånd, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Den grova mordbranden ägde rum den 13 september 2018 på Stationsplan i Katrineholm. I domen konstaterar tingsrätten att det genom den beviskedja, bestående av indicier, som åklagaren presenterat är ställt utom rimligt tvivel att mannen är en av de gärningsmän som gemensamt och i samförstånd anlagt brand på flera platser i fastigheten.

Gärningen bedöms som grov mordbrand eftersom gärningsmännen i samband med anläggandet av brand misshandlade och därefter kvarlämnade skadade personer inne i fastigheten.

När det gäller försöken till grov mordbrand avser de en händelse den 3 juni 2018 på restaurang Taco-Bar och en händelse den 5 juni 2018 på restaurang Choy’s Garden, båda i Nyköping. Mannen knyts till händelserna genom DNA och iakttagelser som gjorts av en boende i närområdet.

Mannen döms nu för grov mordbrand, två fall av försök till grov mordbrand, grov stöld, ringa misshandel, ofredande, olaga intrång, våldsamt motstånd, fem fall av olovlig körning, fyra fall av rattfylleri och sju fall av ringa narkotikabrott. Tingsrätten dömer mannen till fängelse och bestämmer fängelsestraffets längd till tio år och sex månader.

Mannen frikänns samtidigt från åtal för bl.a. misshandel och hot mot tjänsteman. Mannen dömdes även av tingsrätten den 1 april 2019 för bl.a. rån och övergrepp i rättssak till fängelse två år och sex månader. Den domen är överklagad.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook