Ekonomi Eksjö Nässjö Nyheter Sävsjö Vetlanda

Regeringen ger 17,3 miljoner kronor till Sävsjö kommun – Stefan Gustafsson (kd): en seger

Regeringens nya förslag till utjämningssystem ger över 50 miljoner kronor till södra Höglandets kommuner. Mest per invånare får Sävsjö kommun där ett lyckligt kommunalråd känner sig som segrare.

Regeringens nya förslag till utjämningssystem presenterades idag onsdag och innebär många miljoner extra till Höglandskommunerna från och med 2014.

Utjämningssystemet mellan Sveriges kommuner har länge präglats av orättvisa fördelningar. Under flera år har en reform varit på gång men regeringen har dragit ut på tiden. Höglandskommunerna har suktat efter pengarna från ett nytt system i takt med att man tvingats till nedskärningar.

En av dem som kämpat hårdats för att få till en reform av systemet är Sävsjö kommuns kommunalråd, Stefan Gustafsson (kd).
”Personligen känns det som en seger. Jag är glad, jag vet vilket motstånd det har varit i regeringen. Hade inte vi kristdemokrater legat på så oerhört som vi gjort så tror jag inte att förslaget sett ut som det gör idag eller kommit överhuvudtaget”, säger Stefan Gustafsson till Höglandsnytt och kallar dagens besked en julklapp.
”Nu får vi samma förutsättningar att bedriva verksamhet som i Värnamo, Jönköping och i Linköping. Det handlar om barnomsorg, äldreomsorg, skola”, säger Stefan Gustafsson.

Enligt det nya förslaget får Sävsjö kommun 17,3 miljoner kronor extra årligen, Eksjö kommun kan kamma hem 9,7 miljoner, Vetlanda kommun 21,3 och Nässjö kommun 2,8 miljoner kronor.

Nästa års sparbeting i Sävsjö kommun gäller fortfarande. Utjämningspengarna kommer först 2014.

”Vi har levt och bitit på ramarna och varit på gränsen. Om vi har utrymme kan vi nu satsa lite mer på välfärden och man behöver inte åderlåta kommuninvånarna med stora skatteökningar”, säger Stefan Gustafsson om framtiden.

[Henrik Simonsen]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Detta låter ju alldeles utmärkt Gustafsson! Då kan ju Sävsjö kommun ösa på med mer tjänstemän och chefer i kommunhuset, kanske det räcker pengarna till en utbyggnad också.

Kommentarer avstängda