”Regeringen lämnar fältet öppet för de kriminella”


[adrotate banner=”27″]
”När regeringen nu vill skärpa vapenlagen är syftet att komma åt de illegala vapnen. Från Svenska Jägareförbundets sida så välkomnar vi naturligtvis ambitionen med arbetet att få bort dessa vapen från gatorna, och som används frekvent vid olika typer av brott”, skriver Bertil Nilsson, länsordförande för Jägareförbundet i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”28″]
Men trots att ambitionen är mot de illegala vapnen så riktas flera förslag mot de legala.
Ett av dessa förslag är att vapenmagasin ska bli licenspliktiga. Eftersom det inte finns någon definition av vad ett vapenmagasin är så blir syftet med ändringen riktigt underlig. Magasin som används i vapen ser väldigt olika ut, men innehåller generellt metall (eller plast), skruvar och en fjäder. Ett vapenmagasin är inte en produkt som kan används till någonting – om du inte har tillgång till ett vapen för just den magasinstypen. Och vad är det i den metallbiten som gör den så farlig att man kan åtalas för vapenbrott om den inte låses in i ett godkänt vapenskåp?

Hammare eller sten
En hammare eller en stor sten är i princip farligare än ett magasin. Trots det finns det förslag att det ska införas licensplikt och register för att kunna kontrollera människor som vill sköta sig, och redan ingår i polisens register som vapenägare.
Svenska Jägareförbundet tycker det är oroande och djupt olyckligt när politiker har ett gott syfte med en proposition, men tar till åtgärder som inte kommer att lösa problemet.

Enkelt att förstå
Det är ganska enkelt att förstå varför det blir så. Politikerna vill visa handlingskraft i en angelägen fråga. Men då det är mycket svårt att angripa en gränsöverskridande illegal handel, kartlägga handel mellan kriminella och arbeta proaktivt mot kriminalitet väljer man en enklare väg. Att ändra en lagtext. Men det blir inte färre illegala vapen genom att införa regler som bara drabbar de som ansvarsfullt sköter sitt vapenägande.

De legala vapnen är inte problemet. Dessa används så sällan i brottslig verksamhet att det inte hjälper med hårdare lagar. Om inte regeringen tar sitt förnuft till fånga kommer ändringen försvåra och krångla till det för jägare och sportskyttar, men lämna fältet öppet för de kriminella.
Svenska Jägareförbundet vill att man gör precis tvärt om.

Bertil Nilsson, länsordförande Jägareförbundet Jönköpings län


Publicerat

i

av

Etiketter: