Ekonomi Höglandet Nässjö Nyheter

Regeringen och Nässjö överens om järnvägssatsning

”Vi har samma uppfattning”, säger en nöjd Bo Zander (s), Nässjös kommunalråd efter mötet med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd på måndagen. Det bådar gott inför de satsningar på 100 miljoner kronor som behövs vid Höglandsterminalen.

Medan Nässjöföreträdare, ministern, företagare, sekreterare och regionföreträdare diskuterade i Höglandsterminalens arbetsbyggnad rangerades containrar för transport till platser som Landsbro, Haparanda och Norge.

”Vi ska växa med marknaden på småländskt vis, i takt med vad marknaden vill ha”, säger Bo Zander.
Därmed alltså inte som Jönköpings planer på en ny Torsviksterminal där investeringen beräknas till en miljard kronor, för något som, enligt Nässjöföreträdarna, inte marknaden kräver nu.
Catharina Elmsäter-Svärd vill inte gärna lägga sig i terminalstriden i länet. Hon säger att hon förstår hur enskilda kommuner vill satsa på terminaler men att det ur statligt perspektiv ser annorlunda ut.
Catharina Elmsäter-Svärd vill gärna lämna terminalfrågan åt regionen och marknaden att avgöra.

Lyssna på Catharina Elmsäter-Svärd berätta om sitt Nässjöbesök.

 

Nässjöföreträdarna menar att en relativt liten järnvägssatsning (100 miljoner kronor) på infartsspår till terminalen skulle betyda mycket. Inte bara i ökad kapacitet på terminalen men också frigjord kapacitet på Stambanan.

Ministerbesöket i länet började i Torsvik där en presentation väntade.
Sedan bar det vidare för ett länge möte med landshövding Minoo Akhtarzand och kommunalråd från hela länet. Där ställdes bland annat frågor om vägsatsningar (till exempel väg 40) och hur långt planerna på snabbtåg är komna.
Till sist väntade Höglandsterminalen och Nässjö där Nässjö Näringslivs marknadsdirektör Holger Jonasson stod rustat med Nässjöpropaganda.
”En riktig grillning”, säger Holger Jonasson efter informationsmötet som lär ha varit betydligt mer professionellt upplagt än det i Torsvik.
Holger Jonasson förklarar att för mindre kommuner som Nässjö gäller det att ta varje tillfälle i akt som bjuds att försöka påverka makthavare.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook