Regeringen vill stoppa Sävsjös tågplan | Höglandsnytt
Nyheter

Regeringen vill stoppa Sävsjös tågplan

Den moderatledda regeringen med Anders Borg i spetsen gör nu ett försök att stoppa den planerade utbyggnaden av tågtrafiken Jönköping-Växjö: han har förbjudit trafikverket att ta emot de kommunala förskott projektet kräver.

Det kom fram, då trafikverket i sista minuten förklarat att startskottet för perrong och spårutbyggnaden, som skulle inletts den 2 augusti, ställs in.

 

Men fortfarande kan projektet räddas, ett projekt som i första hand skulle gett 12 dubbelturer per dygn Jönköping-Växjö med stopp i Sävsjö, Stockaryd, Lammhult och Moheda, på kort sikt utökat till 18 dubbelturer.

 

Trafikverket har hela tiden varit med på den här resan – om, än i försiktiga ordalag. ”Vår avsikt är” har det hetat. Men nu, med byggstarten runt hörnet, säger man ”Vi har inga pengar!”

 

Det här är inte enbart ett projekt för Sävsjö. Också Alvesta och Växjö kommer finns med – också Växjö är projektledare. Hela kalaset går löst på 56 miljoner kronor – att dela på de tre kommunerna.

 

För kommunerna handlar det om en infrastrukturell investering, som skrivs av på 50 år, vilket betyder att det handlar om en ganska blygsam årlig kostnad.

 

Sävsjös politiker har redan fått signaler från såväl Alvesta som Växjö att man är beredda att ta det infrastrukturella ansvar som regeringen inte tar.

 

I Sävsjö genomfördes under torsdagen ett snabbinkallat möte med kommunstyrelsens utskott en behandling av frågan. Även om Sävsjö hela tiden varit drivande för den här utvecklingen ansåg utskottet att den borde behandlas av såväl kommunstyrelse som fullmäktige. Båda organen kommer att kallas till extra sammanträden den 29 augusti.

 

”Visst blir man besviken när staten så tydligt och överraskande sviker det infrastrukturella ansvaret”, säger Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd. ”Men hoppar vi nu av kan vi inte räkna med några nya chanser till utvecklad närtrafik. Och det samarbete med Alvesta och Växjö som börjat gro så fint raseras för att förmodligen aldrig mer kunna återuppbyggas.”

 

Stefan Gustafsson konstaterar att han är spänd på hur mycket mod de lokala politikerna har. Här gäller det ju att visa de stora herrarna i Stockholm att man tror på den egna bygdens utvecklingskapacitet.

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook