REGERINGSKRIS OCH PARTILEDARKRIS

Nu kastar sig Tomas Östros (S) in i den socialdemokratiska partiledarstriden: vi skall ansluta oss till den europeiska skuldkrisen – samma dag som 80 procent av svenska folket säger nej till Euron och allt fler blir tveksamma till medlemskap i EU.

Idag när tonerna i EU-parlamentet är ”uteslut Storbritannien” och i engelska parlamentet diskuterar man öppet om man ska lämna EU. Då kommer den politiska genitrojkan Östros, Björklund & Olson, två vice män och en dam, med kravet ”anslut oss till skuldkrisen”. Vet dessa herrar och en dam att det kan kosta Sverige mellan 1000 och 1400 miljarder kronor i lån, som vi troligen inte får tillbaka.

Men i den interna striden om partiledare inom socialdemokratin säljer man ut Sverige bara man får bli ledare. Om jag förstått regeringen rätt så har Annie Lööf (C) satt ned foten: inga pengar till konkursboet om de inte går via IMF och ingen anslutning till konkurspakten. Reinfeldt står nervöst mellan eldarna. I realiteten är också regeringen upplöst. Idag läser man i DN: Björklund & Ohlsson(FP) anslut oss till konkursboet i EU-17.

Regeringskrisen är ett faktum. På ena hållet har du Folkpartiet envetna ställningstagande för Europa-17, sedan Centerns kloka nej. Stackars Göran Hägglund (KD) vet väl inte vad han vill som vanligt och säger lite försynt ”vi skall nog ansluta oss fast inte så mycket”. Inom Moderaterna finns en hård kärna av konservativa politiker som inte för allt smör i Småland vill ansluta sig till det Europeiska äventyret och ger gärna Reinfeldts segervagn lite punktering – en återgång till ett normalt konservativt parti.

Vi är mitt i en regeringskris men det förstår nog inte Reinfeldt. Hur skall finansmarknaderna tänka. På alla bildskärmar världen runt på finansavdelningarna sitter en ”röd poster”: Sverige skall behandlas med stor försiktighet tills de löst sin regeringskris.

Jag minns från den hederliga tiden i regeringssamverkan att visst kunde man vara förbannad på Ullsten och Bohman men att gå ut med en stor fråga i debatt som inte omslöt hela regeringen var att betrakta som landsförräderi. Man förhandlade i botten i regeringen, inte på DN-debatt. Visst, vi inom Centern knöt näven i byxfickan till den milda grad att vi mådde illa själva. Vi regerade vidare trots kärnkraftsfrågan.

Frågan om Euron har en mycket större dignitet än kärnkraften. Hela vår ekonomiska trovärdighet står på spel. Björklund (Fp) och Ohlsson (Fp) offrar gärna både regering och Sverige på roulett-bordet Europa -17.

LARS-HÅKAN HALLDINOberoende Decentralist


Publicerat

i

av

Etiketter: