Ledare Nyheter

Regioner måste byggas av folket

Det blev till slut inte mycket av de nya regionerna. Åtminstone inte före 2018. ”Att återförena Tyskland gick på ett år men att göra nya regioner i Sverige kan ta hur lång tid som helst”, skrockar utredaren Mats Svegfors. Men allt beror på hur man går till väga.

I Tyskland fanns det förutom en stark statlig vilja, något som verkar saknas i Sverige, både på gott och ont, också ett folkligt tryck på en återförening. Det folkliga trycket saknas nästan helt i Sverige även om intresset finns och behovet inses.

Märkvärdigt är också att folket i egentlig mening aldrig tillfrågats om bygget av de nya regionerna. Tvärtom har besluten, som är några av de viktigaste inför framtiden, tagits av de politiker som finns längst bort från väljarna, nämligen landstingspolitikerna.

Även om det saknats folkligt tryck betyder det inte att Sverige inte behöver en ny administrativ indelning. Många Höglandsbor kan med lätthet se hur dagens länsgränser i vissa fall är svårare att korsa än riksgränser. En utökad region skulle för Höglandets del kunna få angenäma följder: mindre periferi och mer centrum.

Det råder ingen tvekan om att landstingspolitikerna är kunnigt folk men det räcker inte med dem för att skapa regioner, åtminstone inte sådana där folk bor. Ska regioner bildas måste folket vara med och bygga dem, till exempel genom folkomröstningar, samråd eller på andra direktdemokratiska sätt.

När nu regionfrågan ser ut att få vänta till 2018 för ett avgörande vore det på tiden att låta medborgarna få säga sitt, och det får gärna ta sex år att nå fram till ett genomdemokratiskt beslut. Sverige är inte Tyskland.

Ytterligare ett grundfel har begåtts i nästan alla fall av regiondiskussioner. De flesta naturliga regioner i Sverige utgår från landskapen. Men istället har större städer varit i fokus vid besluten. En region består per definition av mer än bara en stad. I en region spelar landsbygd och mindre städer lika stor roll som den större staden. Särskilt i Jönköpings län blir det därför fel att tala om Region Jönköping, särskilt när kommunikationsnavet ligger i Nässjö och de starka varumärkena i regionen är Gnosjöanda, Höglandet, Vättern, Husqvarna, polkagrisar och Astrid Lindgren – allt förutom Jönköping.

Höglandsnytt 14e feb

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

 1. FOKLOMRÖSTA I REGIONFRÅGAN 2014
  Politikerna debatterar regionfrågan utan kunna komma överens man läser i bladen fula tillmälen mot varandra. Det finns en lösning på problemet folkomrösta i frågan men det vågar politikerna inte för folket säger ett rungande nej till storregion.

  Politikerna som vill ha storregion tar sig allt märkligare uttryck i debatten Man schabblade bort region Småland. Nu går Kalmar till region syd. län. Nu skall snart alla län ingå men det blev bara fall Östergötland och ev. Sörmland. Det bidde en tumme. Jag delar deras syn att man skall diskutera regionfrågan och förhandla fram en modell för samarbetet överlämna det till folket att avgöra i en folkomröstning valet 2014.

  Går vi genom statsbidrag och infrastruktursatsningar som gjort i de nya regionerna Skåne och Götaland är utfallet mindre statsbidrag per invånare och mer skattepengar från de egna invånarna. Kranskommunerna i region Väst har blivit marginaliserade och ångrar sitt tilltag att ansluta sig till Väst. Förvaltning och byråkrati har svält.

  Tredje spåret, citytunneln och en och annan led i Göteborg ja det är subventioner. Tänk om vi satsat dem i Jönköpings län vilken utväxling. 150 kilometer fart på alla våra järnvägar elektrifiering av länets järnvägar.

  Vårt län är ett område i landet som kan skryta med har snabba kommunikationer både på väg och järnväg. Vi har inget storstadssyndrom där transporterna står stilla i bilköer. Allt kommer fram och på rätt tid. Genom att använda våra järnvägar bättre kan vi möta framtidens klimathot resa och frakta klimatsmart.

  Jönköping är ett fantastiskt fint län splittra inte länet. Om region Östra Sverige bildas då kommer Gislaved och Gnosjö troligen Värnamo gå till Halland. Vetlanda går till region syd trots att den nya riksdagsmannen från Fifflekull intygar motsatsen.

  I vårt län har vi en jättebra sjukvård. Våra läkare ser till att vi är friska innan vi går tillbaka till arbetslivet. Det är därför frånvaron på grund av sjukdom i länet är liten och arbetslösheten låg.

  Vårt landsting går med 160 miljoner i vinst. Sköttes alla landsting som vårt skulle landstingsektorn spara 20 miljarder. Det är inte kris i sjukvården det är kris bland dem som sköter Sveriges Landstingen och den krisen vill man ska nå Jönköping genom en anslutning till Region Öst..

  Nu vill makthavarna från höger till vänster att folket inte skall få folkomrösta de föraktar folkets kompetens. Den bildningen har ett litet fåtal politiker som vill ha mer centralisering.

  Ställ regionfrågan under prövning hos det högsta beslutande organet i länet Folket 2014. det törs inte makthavarna då blir det inga läderklädda regionråds stolar och feta arvoden.

Kommentarer avstängda