Ekonomi Eksjö Toppnyheter

Rekord för Eksjö kommun – 20 år av ökenvandring är över

2016 innebar befolkningsrekord för Eksjö kommun. Aldrig förr har folkmängden ökat så mycket i kommunen. Folkmängden är nu tillbaka på nivån vid slutet av skräckperioden i slutet av 1990-talet.

På fem år, mellan 1995 och 1999, tappade Eksjö kommun över 1200 invånare. Detta skedde i samband med regementet I12s nedläggning och ett allmänt läge av stagnation och utflyttning, också andra kommuner i norra Småland förlorade mycket befolkning under samma tidsrymd. Nu är invånarantalet i Eksjö kommun tillbaka på samma nivå som år 1998.

Ifjol ökade folkmängden med hela 319. Aldrig förr har folkmängden ökat så mycket under ett år i kommunens historia. Inte heller de senaste 70 åren har en sådan stor folkmängdsökning noterats i det område som utgör Eksjö kommun idag.
De senaste sex åren har folkmängden ökat med 869 personer.

Vid årsskiftet låg invånarantalet på 17109 personer, lika många som vid slutet av 1998. Dock fortfarande drygt 2000 personer färre än när invånarantalet nådde sin kulmen.
Enligt en schablonuträkning innebär folkmängdsökningen ett tillskott i budgeten på ca 15 miljoner kr i form av statsbidrag.

Folkmängden fortsatte också att öka under hela året. Vanligtvis minskar folkmängden under hösten efter att ungdomar lämnar för att studera på större orter.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook