Debatt

Rekordåret hotas av extravalet


[adrotate banner=”27″]
”Det orosmoln som i dagsläget finns är det extra val som hålls under mars månad och vilken budget som på längre sikt kommer att gälla”, säger Eva Östling, vd för besöksnäringens intresseorganisation Visita, i ett debattinlägg på tal om branschens guldår 2014.
[adrotate banner=”27″]
Restaurangbranschens utveckling går i rekordtakt. I löpande priser ökade omsättningen med 7,8 procent jämfört med oktober 2013 och i volym var ökningen 6,1 procent.

Det är oerhört glädjande och visar var framtidens jobb kan komma att skapas.

Omsättningstillväxten i restaurangbranschen tog ett jättekliv under oktober 2014 jämfört med samma månad 2013. Ökningen blev 7,8 procent i löpande priser och volymen ökade med 6,1 procent.

Sammantaget indikerar det att en fortsatt stark utveckling under november och december gör att 2014 kan bli det starkaste året för utvecklingen av restaurangbranschen under hela 2000-talet.

Branschen utvecklas oerhört starkt nu när momsen på restaurangmat och de lägre arbetsgivaravgifterna för unga getts tid att verkligen få effekt. Det är otroligt glädjande.

Arbetsförmedlingen har tidigare pekat på just besöksnäringen som framtidens jobbskapare, inte minst för unga och utlandsfödda, och det här är ett steg på vägen mot att förverkliga den prognosen.

Det orosmoln som i dagsläget finns är det extra val som hålls under mars månad och vilken budget som på längre sikt kommer att gälla.

Situationen kan ha negativ inverkan på företagens vilja att anställa fler.

Det finns en stor osäkerhet om framtiden och kring de skatter och avgifter som kan förändras. Osäkerheten blir nog än tydligare nu med tanke på den uppmärksamhet som ett nyval får.

Visitas vd Eva Östling

[adrotate banner=”108″]

[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook