Rekordökning: massor av jobb till Höglandet – går bäst i hela Sverige



Efter en relativt försiktig inledning på året bedömer arbetsgivarna nu att sysselsättningen kommer att öka rejält i de östra och centrala delarna av Götaland (Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge samt öarna), enligt Manpower groups senaste arbetsmarknadsbarometer.

Sysselsättningstrenden +15 procent är landets högsta inför det kommande kvartalet. Bland de undersökta branscherna är det inom finans-, fastighets- och uppdragsbranscherna som de största jobbchanserna finns medan handeln backar rejält mot förra kvartalets prognos.

Sysselsättningstrenden är en ökning med åtta procentenheter jämfört med förra kvartalet och med sju procentenheter jämfört med för ett år sedan. Sysselsättningstrenden för riket är +2 procent.

– Att östra Götaland med sin mix av små och stora arbetsplatser har rejält optimistiska jobbplaner är glädjande, vilket också Stockholm-Uppsala har. Samtidigt finns viss oro för andra delar av landet som Norrland och Skåne som signalerar stora nedgångar. Även handelns negativa signaler, även i andra prognoser än vår egen, är oroväckande. De spretiga resultaten för Sverige tyder på en ökad osäkerhet på flera håll, säger Lars Forseth, VD för Manpower group i Sverige, i ett pressmeddelande.

Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det andra kvartalet 2017 förväntar sig 10 procent av de svenska arbetsgivarna en ökad sysselsättning, sex procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (84 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +4 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +2 procent.

Arbetsmarknadsbarometern som genomförs globalt baseras på intervjuer med över 58 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 43 länder. I Sverige har 751 intervjuer genomförts. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land,


Publicerat

i

,

av

Etiketter: