Debatt

”Religiösa samvetsskäl får inte ges särställning”


”Att religiösas samvetsbetänkligheter på något sätt skulle vara ”viktigare” eller ”finare” än andras samvetsbetänkligheter vore på tvärs med svenska statens neutralitet vad gäller religion”, skriver Patrik Lindenfors och Christer Sturmark, företrädare för Humanisterna, i ett ett opinionsinlägg på tal om barnmorskan i Jönköpings län som inte ville medverka till aborter.

Hon vill ha rätt att arbeta som barnmorska utan att utföra arbetsuppgifter, som ingår i yrkesrollen, men hennes samvete hindrar henne från att utföra. Detta handlar i grunden inte om samvetsfrihet, utan om ett religiöst motiverat abortmotstånd.

En stat som är neutral i förhållande till religion kan inte särbehandla religiösa samvetsskäl framför andra. Skulle barnmorskan ges tillstånd att selektivt arbetsvägra skulle det öppna för veganer att arbetsvägra inom slakteribranschen eller restaurangpersonal att vägra servera sverigedemokrater.

Rimligare är att allas rätt att agera enligt sin egen moraliska övertygelse säkerställs genom att människor är fria att välja bort yrken som de anser moraliskt betänkliga. Som det är nu.

Om man inte hävdar en sak, förstås: Att religiösas samvetsbetänkligheter på något sätt skulle vara ”viktigare” eller ”finare” än andras samvetsbetänkligheter. Men det vore på tvärs med svenska statens neutralitet vad gäller religion, så det är förhoppningsvis en omöjlighet.

Den svenska statens ska vara neutral i detta hänseende. Staten ska inte värdera utifrån religiösa ställningstaganden. Framför allt inte ge religiösa samvetsskäl positiv särbehandling.

Patrik Lindenfors och Christer Sturmark
Humanisterna

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook