Rena gym samordnad satsn ing i Vetlanda | Höglandsnytt
Nyheter

Rena gym samordnad satsn ing i Vetlanda

”Rena gym” är ett projekt som ska pågå under 2012 i samverkan mellan polisen, landstinget, räddningstjänsten, Smålandsidrotten och Vetlanda kommun. Det ska ske i form av utbildningspaket för personal inom anläggningar och träningsställen.

Anledningen till projektet är att tillflödet av farliga preparat stiger. Det är i första hand försäljningen av droger via internethandeln som har gjort att tillgängligheten av otillåtna preparat har ökat.

Det handlar bland annat om AAS, Anabola Androgena Steroider, och tillväxthormon som både skadar kroppen, hälsan och psyket. Så kallad doping är ofta en inkörsport till tyngre droger som cannabis och amfetamin.

”Det arbete som planeras under 2012 är därför oerhört viktigt”, säger Stefan Andersson, drogsamordnare på Vetlanda kommun.

Man vill genom projektet skapa rena gym utan doping och kosttillskott, arbeta förebyggande och långsiktigt mot användningen av dessa preparat.

Man vill också erbjuda hjälp och behandling till de personer som använder dopingklassade preparat.

Man har ett mål att alla träningsanläggningar i Vetlanda kommun ska certifieras, bli bättre på att upptäcka användare, minska tillgången på droger och öka kunskapen av effekten av dessa preparat hos vanliga motionärer och ungdomar.

För att få träna måste kunden skriva på ett avtal som innebär att man accepterar att lämna urinprov vid en hälsokontroll.

Genom årliga drogvaneundersökningar i kommunen kommer man att se om inställningen till droger förändrats bland de unga.

Med detta önskar man minska våldsbrotten inom Vetlanda kommun.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook