Debatt

Replik på Magdalena Anderssons replik

Under sex år i rad, 2000-2006, ökade både antalet poliser och civilanställda inom polisen med över 2300 personer. Anslagen till rättsväsendet ökade med 7 miljarder under samma period i permanenta höjningar

 Det är mer än vad den borgerliga regeringen orkat med under denna mandatperioden. Tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet presenterade vi i våras en budget med kraftfulla resursökningar till rättsväsendet de kommande åren, i nivå med regeringens satsningar. Det är en kraftig markering om vikten att ha ett väl fungerande rättsväsen.

 

En annan fråga vi rödgröna är överens om är en av de viktigaste åtgärderna som behöver göras är att reformera polisen. Vi kommer att effektivisera polisen, från dagens 21 länspolismyndigheter, till en myndighet. Det ger bättre resursfördelning och styrning av verksamheten. Svensk polis måste också få en ny modern högskoleutbildning, för att höja kvaliteten. Dessutom vill vi att misstankar om brott av poliser och åklagare ska utredas av en fristående statlig myndighet. Det är en fråga om förtroendet för rättsväsendet.

 

Att förbättra förtroendet behövs. Efter häpnadsväckande uttalanden av Beatrice Ask (M) att hänga ut misstänkta genom gredelina kuvert innan de är dömda och sätta människor i fängelse utan rättegång krävs en ordentlig rättssäkerhetsdiskussion. Förtroendet var dåligt redan innan då Beatrice Ask släppte igenom en helt vansinnig FRA-lag med massavlyssning av svenska folket.

 

Inte heller har Magdalena Andersson rätt i fråga om synen på straffen. Vi rödgröna vill skärpa straffen för sexualbrotten. Det är ett stort svek den borgerliga regeringen har gjort sig skyldig till, när man i stort sett inte har gjort något för att stärka skyddet för flickor och kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Vi vill göra om brottet koppleri till människohandel, vilket ger ett högre straffvärde med förutsättningar för skadestånd till de utsatta. Dessutom vill vi skärpa straffet för sexköp.

 

Det går alltid att hitta frågor där vi har olika ingångar. Vi är trots allt tre partier. Men jag vågar säga att vi rödgröna är överens i de frågor som kanske är de allra viktigaste och den största utmaningen som svensk polis står inför.

 

CARINA HÄGG (S)

Riksdagsledamot

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook