Debatt

Replik till Carina Hägg: Företagaren välfärdens hjälte

172 åtgärder för att stärka företagsklimatet, det är centerpartiets och regeringens facit efter fyra år. Det är ungefär en reform i veckan. Vilken av de socialdemokratiska näringsministrarna kan matcha det, Carina Hägg?

Som vanligt är det mycket snack men liten verkstad.

 

Vi har sänkt arbetsgivaravgifterna med 28 miljarder och totalt har kostnaderna för företagare minskat med 50 miljarder. Efter åratal av ökat regelkrångel har den senaste mandatperioden inneburit ett trendbrott. Minskat regelkrångel innebär 7 miljarder i sänkta kostnader för företagen. Men vi är inte nöjda med det. Vi vill fortsätta göra det enklare, billigare och lönsammare att både starta och driva företag.

 

Den konkreta politik från Socialdemokraternas sida som Carina Hägg lyfter fram är sådant som regeringen redan genomfört. Hon glömmer dock berätta att Socialdemokraterna vill införa en ungdomsskatt och därmed göra det dyrare att anställa unga. För ett företag, exempelvis ett café med två unga årsanställda blir det 70 000 i ökade kostnader, kostnader som slår igenom direkt. Är det verkligen en företagarvänlig politik?

 

Centerpartiet vill fortsätta att öppna upp statliga monopol för att få fler välfärdsföretagare, vi vill även införa ett riskkapitalavdrag där 20 procent av investeringar upp till 500 000 kronor är avdragsgilla. RUT-avdraget har bidragit till att tusentals jobb har skapats. Vi vill skapa ännu fler jobb genom att införa ett RIT-avdrag, så att även IT- och kommunikationstjänster blir avdragsgilla. En stor jobbskapande potential finns även i den ambitiösa klimat- och energipolitik som regeringen förverkligat. Miljöteknik och gröna företag hör framtiden till. En strategi för grön tillväxt där innovationskraften kan omsättas i faktiska gröna företag hör också till de företagsskapande åtgärderna i vår politik.

 

Jag har fyra års tid ägnat två dagar i veckan åt att besöka företag, jag har lyssnat och diskuterat företagandets villkor med dem som verkligen vet vad det handlar om. Företagaren är verkligen välfärdens hjälte, vi måste därför fortsätta sänka kostnaderna för att driva företag. Halverad tjänstemoms och fortsatt minskat regelkrångel kombinerat med en mer flexibel arbetsrätt är åtgärder som vi tror på. Centerpartiet står för fler jobb och den mest trovärdiga företagarpolitiken. Vi har redan tagit flera viktiga steg på vägen och vill fortsätta göra det efter valet i höst.

 

ANNIE JOHANSSON (C)riksdagsledamot

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook