Debatt

Replik till Erling Johansson och Lars-Håkan Halldin

För att repetera tidigare svar som jag ger insändarskribenterna även i SmT så vill inte Socialdemokraterna lägga ner några förband vid valseger. Detta inbegriper ING2.

Vad Anders Karlsson menar, fråga honom gärna, är att han som politiker aldrig kan lova att ett enskilt regemente i framtiden aldrig kommer att läggas ner. Det vore oansvarigt av honom att uttrycka något annat. De neddragningar vi vill göra i försvaret för att hjälpa till att säkra välfärden i kommuner och landsting och avskaffa straffskatten för pensionärer. Oavsett vad ni gav uttryck i ert svar senast så representerar ni ett parti som vill behålla skatteklyftan mellan pensionärer och de som arbetar. Detta kan jag aldrig acceptera.

 

I ärlighetens namn så är det två saker som oroar mig vad gäller Eksjö garnisons framtid och ingen av dem är en rödgrön valseger. Det första är införandet av en yrkesarmé som pekar mot en kostnadsökning för försvaret och även kan leda till att försvaret önskar koncentrera sina försvarsgrenar. Är då ett ingenjörsregemente prioriteterat? Yrkesarmén har infört av den borgerliga alliansen där Centern ingår. Försvarshögkvarteret har i skrivningar till regeringen (där Centern ingår) gett uttryck för sin oro om kostnadsdrivning i samband med en yrkesarmé. Våra regementen är egentligen utbildningsplatser för värnpliktiga så vad händer med dessa utbildningsplatser när det inte finns några värnpliktiga kvar.

 

Den andra är det tidigare goda samarbete som Centern och Socialdemokraterna har haft vad gäller Sveriges försvar och dess lokalisering till Eksjö. Båda partier har varit överrens om vikten av ett utbyggt folkligt försvar. En ståndpunkt som nu Centern har övergivit. Socialdemokraterna har inbjudit till samtal kring blocköverskridande överenskommelser om försvaret och skolans framtid. Tyvärr har alliansregeringen inte varit intresserad.

 

Ytterligare en sak som oroar är att sittande regering inte gett ett tydligt besked i hur man ser på medlemskap i NATO. Jag säger tydligt NEJ till ett svenskt medlemskap i NATO. Varken Lars-Håkan eller Erling ger ett tydligt besked i hur de ser på ett framtida NATO-medlemskap.

 

Lars-Håkan och Erling skriver också att det är lätt att ställa sig upp och protestera när man är i opposition. Det är klart det är lätt att göra det men vid tidigare försvarsbeslut så har vi också stått upp både på kommunnivå och riksdagsnivå och då har vi varit vid makten. Då har Socialdemokraterna och Centern gjort gemensam sak. Vi kommer alltid att stå upp för Eksjö Garnison oavsett om vi är vid makten eller i opposition. Om vi i framtiden ska kunna göra gemensam sak så kan det inte spridas felaktiga påstående för att skrämmas och försöka vinna billiga politiska poäng för er personvalskampanjs skull. Det skadar det förtroende som funnits mellan våra partier både när vi ingått i samma styre men även under nuvarande mandatperiod.

 

Jag anser att det nu måste vara slut med att försöka skrämma försvarsanställda med familjer om nedläggning av förband. En rödgrön valseger innebär inte att Eksjö Garnison läggs ner!

 

ANDREAS HENNING

Kommunalrådskandidat

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook