Debatt

Replik till Mikael Andersen Eksjö och Eteleka Huber Bodafors

Jag har under ett långt tid som yrkesman i olika organisationer och då främst som lantbruksdirektör i sparbanken rest runt Sverige, Europa och världen sett hur djuren har det.

Hur många nödutryckningar har jag inte varit med om, där djuren haft det dåligt, då ägarens hälsa eller ekonomi svajat? Jag har praktiskt genomfört djurrättsåtgärder och minskat djurens lidande, det är jag stolt över.

 

Miljöpartiet som slår sig för bröstet och säger ”vi har en  hög djurrättsprofil” är falskt i denna fråga. Hade ni velat något med svensk jordbrukspolitik hade ni under den tiden ni stödde en socialdemokratisk regering satt ned foten och sagt ifrån: det är det svenska jordbruket vi skall stimulera och bevara, inte importen. Men det gjorde ni inte utan motarbetade svenska jordbrukarnas ambitioner att få ställa svensk mat på bordet. Nu importeras sextio procent och det har skett med  miljöpartiets goda minne.

 

Jag har varit på tusentals gårdar. Djurvälfärden är hög i Sverige. Nu skall vi gå vidare och dra med oss Europa och sedan genom World Trade organisation Världen. Jag har ett klart genomtänkt koncept för detta, inte små skenheliga slagord som miljöpartiet.

 

Jag har också sett gårdar där det rått rent ut sagt misär och elände. Genom ett samarbete med bl.a. djurskydd, LRF-konsult, försäkringsbolag och bank har vi rätat upp problemet, i värsta fall avvecklat gården. Kom ihåg att bakom varje gård finns en människa och jag vill inte som djurrättsaktivisterna och troligen miljöpartiet bedriva människoplågeri genom lömska inbrott och annat.

 

Jag vill hävda att svenska grisgårdar är extremt välskötta. Jag vill bara undervisa er om att en gris som inte är 100 procent under sin uppfödning den blir det inga priser på utan förlust. Tack vare de stora kraven på köttkvalité i slakten måste djurvälfärden vara på topp. Kom ihåg, miljlöpartiet, näringsinnehållet och energin i maten till våra grisar är bättre än det vi ger våra gamla.

 

Det är inne att ”bråka” med minkfarmare. En dåligt skött minkfarm försvara jag inte men den är inte med på marknaden mer än något år. Kraven på minkskinn är extremt höga och skall man kunna sälja dem på auktioner måste verksamheten vara på topp. Vad det gäller minkslakt  måste den ske med precision och vara näst intill på en hundradels sekund för att skinnet inte skall skadas.

 

 

Kycklinguppfödning börjar idag ändra karaktär, det är golvuppfödda kycklingar och välfärden är stor även på detta område.

 

Jag vill tipsa miljöpartiet att åka till Afrika och kolla lite jordbruk där, hur djuren har det med välfärden. Då är en svensk gård Hotel Sheraton. Men när ni ser sådant ser ni mellan fingrarna.

Hade det varit någon moral hos djurrättsaktivisterna och miljöpartiet, då hade ni skapat en lagstiftning som innebär att varor som t.ex. kött som fötts upp under dåliga former utomlands inte skulle fått importeras.

 

Kom nu inte och säg ”men det tycker vi det är fjantigt”. Ni har i det tysta som stödparti till socialdemokraterna i all huvudsak drivit fram en politik som syftat till minska det svensk jordbruket och öka importen. I hägnet av detta har ni utåt låtsas bry er men inåt som stödparti inte gjort något för att vända denna utveckling utan kört kniven i ryggen på den svenske bonden.. Allt för att få fler politiska röster.

Jag kan förstå att min inställning mot rituell Halalslakt irriterar för jag vet att under bordet har partier och organisationer uttalat förståelse för denna rituella slaktform och sagt ”det skall väl ändock inte var nödvändigt att importera när vi kan göra det i Sverige”

.

En rak fråga till miljöpartiet: kan ni tänka er att förbjuda import av rituellt Halalslaktat kött. Det gör ju inte mindre ont få halsen avskuren i Turkiet än Sverige. Jag misstänker att ni inte törs säga pip om det.

 

Jag inbjuder miljöpartiet och länets övriga riksdagsmän/kvinnor till en rundresa här i Jönköpings län där vi skall titta på olika gårdar, hur djuren har det och vad ni vill göra åt det.  Jag inbjuder även duktiga representanter för svenskt jordbruk i länet. Kl 10.00 den 10 sept. startar bussen utanför Ingarps missionskyrka välkomna.

 

LARS-HÅKAN HALLDIN (C)

Seniorkandidat till riksdagen

Eksjö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook