Ledare

Respektlöshet föder respektlöshet

De senaste veckorna har man kunnat läsa, hur ett antal journalister, mest kvinnor fått nedsättande och sexistiska mail, som svar på bloggar och krönikor, vilket gjort att flera mått dåligt, stängt sina bloggar och slutat att svara på mail.

Många har frågat sig varför dessa anonyma hatbloggar och mail har börjat dyka upp allt mera frekvent, och varför de som ligger bakom dem har riktat in sig på de skrivande kvinnorna som person.

På detta finns kanske inga enhetliga svar, men många gissningar.

Det kan handla om respekt, eller om man så vill respektlöshet. Den som respektlöst uttrycker sig i allmänna eller riktade ordalag, får räkna med att det träffar en och annan, att det gör ont och att ont ska med ont fördrivas.

Personer med god självkänsla rycker kanske bara på axlarna, blir förbannade, tycker skribenten är obegåvad, dum i huvudet eller vilken reaktionen nu blir. Den lägger kanske inte ner mer tid på att läsa nästa blogg eller krönika, som den personen producerar.

Det handlar till stor del om trygghet, värderingar, sociala plattformar och vägran att ta emot skit. Eller läsa de tidningar som inte bjuder ut sig.

Personer med låg status, som alltid har blivit mobbade och bespottade, aldrig fått känna uppskattning eller trott på sig själv, är skyddslösa. En respektlös bloggblaffa slängd rakt ut i mediahavet träffar alltid någon där maskorna i skyddsnätet är glesa rakt in i själen.

Vad händer jo den spottar tillbaka, försöker hitta de ömma punkterna hos den som har ockuperat deras själ och förstört den lilla självkänsla som fanns.

Och visst gör det ont även på en härdad bloggskribent, när skyddsnätet glesnar.

Respektlöshet föder respektlöshet, spottar du på mig så spottar jag på dig.

Svårare än så är det inte.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook