Rika kvinnor stannar hemma med sina barn

Männens högre lön är den vanligaste orsaken till ojämställt uttag av föräldraledigheten. Det uppger föräldrarna i en nyligen genomförd Sifo-undersökning på uppdrag av Försäkringskassan. Men Försäkringskassans egen statistik visar att kvinnor tar ut flest dagar – även när de tjänar mest, säger Niklas Löfgren familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan i ett opinionsinlägg

Bland de svarande i attitydundersökningen, gjord av Sifo på uppdrag av Försäkringskassan, anger 50 procent av männen att den främsta orsaken till att deras partner tar ut mer föräldraledighet är att det är mest ekonomiskt fördelaktigt. Bland de som delade lika var istället den viktigaste faktorn att båda ville vara hemma med barnet, ekonomin kom då i andra hand.

Statistik från Försäkringskassan visar dock att i de fall då kvinnor tjänar mer än män så är det fortfarande oftast kvinnan som tar ut mer föräldraledighet än mannen. Kön går före lön.

Myten om att det är ekonomiskt mest fördelaktigt för kvinnan att stanna hemma med barnen består, men vi vet att många familjer faktiskt skulle tjäna ekonomiskt på att dela mer lika även om den ena parten tjänar mer. Dessutom ser vi att även när kvinnan tjänar mer så är det oftast hon som ändå är hemma en längre tid.

Det finns flera faktorer som gör att föräldrarna kan tjäna mer på att dela mer jämställt. Till exempel betalar många arbetsgivare ofta så kallad föräldralön som täcker upp för en del av inkomstbortfallet vid föräldraledighet. Många glömmer också att räkna med de långsiktigt negativa ekonomiska effekter det medför för kvinnor att vara borta från arbetet längre än män i form av sämre löneutveckling och lägre pension.

Niklas Löfgren familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.


Publicerat

i

av

Etiketter: