Aneby Eksjö Höglandet Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Ydre

RING 112 – DET ÄR FEST IDAG

Söndag. Fest. Dags att fira larmnumret. Alla som är i behov får ringa. De som inte är i behov ska inte ringa. Under söndagen infaller 112-dagen i hela EU. Dagen instiftades av EU-kommissionen för att uppmärksamma vårt gemensamma nödnummer som infördes 1996. 

– Kunskapen om nödnumret 112 är stor i Sverige , men det finns också andra nummer man kan ringa i lägen som inte är fullt så akuta. För sjukvårdsrådgivning gäller 1177 och polisen nås via 114 14 om det inte är ett pågående brott. Den som vill få eller lämna information vid exempelvis olyckor, strömavbrott eller bränder utan att situationen är akut ska ringa 113 13, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare 112 vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

112 infördes den 1 juli 1996 som nödnummer i Sverige, efter ett direktiv från EU-kommissionen om att ett gemensamt nödnummer ska gälla i hela EU.

Hela 97 procent av svenskarna känner till att nödnumret vid akuta händelser är 112. Den siffran är tredje bäst i EU enligt undersökningen Eurobarometer som gjordes av EU-kommissionen under 2016. Men kunskapen om att 112 är ett gemensamt nödnummer inom EU är betydligt lägre. Där svarar bara 57 procent rätt.

– Varje år kommer en miljon felsamtal in till 112, vilket innebär att två av tre samtal till oss har ett faktiskt hjälpbehov. Det är en mycket hög siffra i ett internationellt perspektiv. Den som verkligen befinner sig i en nödsituation ska inte tveka att ringa 112. Ett nummer – ett samtal är allt som krävs för att du ska få hjälp i en akut situation, säger Björn Skoglund.

I många länder används fortfarande separata nödnummer för exempelvis polis, ambulans och räddningstjänst vid sidan av 112. I Sverige har vi dock en lång historia av ett enda gemensamt nödnummer. Innan 112 var det 90 000 som infördes 1956.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook