Risk för undernäring i Vetlanda

Bara 30 procent av de boende på äldreboendena i Vetlanda är utan mat kortare än elva timmar på nätterna. Ett problem menar, Lena Ottosson chef på kommunens kostenhet. ”Lång nattfasta leder till ökad risk för undernäring”, säger Lena Ottosson.

Vård- och omsorgsförvaltningen har låtit genomföra en omfattande undersökning om de äldres matsituation. Målet är att den så kallade nattfastan ska vara kortare än elva timmar.
”Den som sover förbränner energi trots att den inte äter eller är fysiskt aktiv. En lång nattfasta kan förlänga detta nedbrytande tillstånd vilket gör att kroppen blir av med mer energi”, förklarar Lena Ottosson.
Kommunen har satt upp målet att 80 procent av de äldre ska vara utan mat kortare än elva timmar på natten. 30 procent är därmed långt ifrån målet men ändå bättre än de 19 procent som uppmättes 2010.
”En orsak till det dåliga resultatet kan vara att kunskapen om att äldre behöver energi i små mängder, även på natten, är relativt låg”, säger Lena Ottosson.
Vid senaste mätningen i november 2011 fick de boende på Tomasgården mest mat på natten. Där är målet nästan uppnått (65 procent). På Kvarngården och Norrgården har endast fem procent av de boende kortare nattfasta än elva timmar.

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Risk för undernäring i Vetlanda”

  1. Profilbild för Jack Andreén
    Jack Andreén

    Vård och Omsorg belyser risker för undernäring om nattfastan blir för lång. Kostchefen Lena Ottosson tar upp det som är fysiskt betingat – därför ser jag det intressant om en redovisning om vårdtagares inställning/upplevelse till att bli väckta för näringstillförsel på natten – när som jag kan tänka de vill sova ostört efter invant mönster?
    Är det så att här finns ett motsatsförhållande mellan fysiska behov och eventuellt de trivselvärden och behov som kan finnas med att få sova ostört?
    Hur ser verkligheten ut i detta avseende och vilka faktorer bör få företräden?

  2. Profilbild för Lena Ottosson
    Lena Ottosson

    Inom vård och omsorg i Vetlanda kommun väcker vi ingen för att ge mellanmål/nattmål. På en del boende ställer man in någon form av nattmål och personen äter det när den vaknar . Det är väldigt ovanligt att en äldre person sover mer än 11 timmar om de har fått i sig tillräckligt med energi under dagen. Det kan bli en ond cirkel att personen äter dåligt, blir trött, sover mer, orkar inte äta och blir bara tröttare och sover ännu mer. Det är mycket viktigt att våra kunder får i sig energi jämt fördelat under hela dagen.