Debatt Opinion

Rydaholmsborna inte ensamma – fler vill byta kommun

När jag hör om Rydaholmsborna som känner sig åsidosatta i Värnamo kommun kan jag inte mer än känna igen mig. Också på Höglandet finns missnöjet med kommuntillhörigheten.

Jag har förmånen att ha bott i flera av Höglandskommunerna och har vänner lite överallt. Jag hörde radioinslaget om hur folk i Rydaholm känner sig åsidosatta. Nog finns det sådant på Höglandet också. I Vetlanda bildades ju ett helt parti på grund av mindre orters missnöje. Eksjö kommun har väl inte blivit en helt integrerad enhet sedan den slogs ihop för 40 år sedan. När kommer Forserumsborna kräva en flytt till Jönköping. Nu har de ju ”motorväg” ända in i storstan.

Företrädarna för Värnamo kommun säger i radioinslaget att Rydaholm är väl representerat inom kommunen. Man kan ju fråga sig om det verkligen har nån betydelse eller om politiker och tjänstemän blir förblindade av centralortens storhet. Man kan fråga sig om Stockaryd gynnas i Sävsjö kommun  p g a att kommuntoppen bor där, eller Bodafors eller Ramkvilla?

Anders Andersson

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. Kan meddela att Eksjö kommun lider av samma sak. Höjdarna bor i Hult, och där åker man på nyasfalterade vägar. Men mer österut ser det för jävligt ut.

  1. Jo, jag tänkte på det häromdagen. Di har lagt ny asfalt på centrala gator i Eksjö som jahg inte tyckte var så slitna. ”Österut” är det hål i gatorna.
   I artikel häromdan i Smålandstidn klagade väl Forserumsborna på hål gatorna. I Nässjö är det jämnt och fint.

 2. Har inte hört Radioprogrammet och intet finns att läsa om det på värnamo.nu (?!) Kanske säger lite om sakernas tillstånd.

  Men just i vårt fall Rydaholm, ligger vi absolut för långt ut ifrån Central-orten Värnamo (3 mil) men med ett klart alternativ; 6 km till Kronobergs-Länsgränsen , 19 km till Alvesta och 34 km till Växjö.
  En Värnamobo ser Rydaholm lite som världens ände, medans t.ex Forsheda 12 väster om Värnamo har hyfsade kommunikationer etc.
  Visserligen växer Värnamo mot Bor/Horda/Rydaholmshållet, men stelbenheten och det osannolika sölet i beslutsprocessen angående Bredastens-området inger betänkligheter.

  Tyvärr är det väl så att något initiativ från de etablerade partiernas KommunPolitruker inte är att vänta. De har en position och politisk karriär att tänka på. Skulle ett upprop för folkomröstning och en sådan misslyckas (och knytande av kontakter med Alvesta Kommun) kommer de att betraktas som Renegater och Överlöpare senare.
  Men all förändring hade förmodligen varit till det bättre. Lite som Hockey; funkar inte spelet får man skyffla om lite i laguppställningen. De företag som finns här idag flyttar inte om vi kommer att tillhöra en annan kommun. Men vi skulle kunna få fler, om vi bytte, ..är min gissning. Värnamo Kommun har sagt njet till etableringar här tidigare.

Kommentarer avstängda