Höglandet Sävsjö

Ryssland tänkte bomba Höglandet med kärnvapen

Hagshults flygbas och därmed också Höglandet var troligtvis målet med det ryska flyganfallet som övades förra året. Nu avslöjar Expressen att de ryska flygplanen övade med kärnvapen.

[adrotate banner=”28″]
Ryska bombplan flög nära Sveriges gräns på långfredagen förra året och övade mot attack mot två mål i Sverige. Attackövningen vållade stor uppmärksamhet och kritik eftersom Sverige inte hade beredskap att skicka upp avvärjande stridsflygplan.
Ett av målen var Försvarets radioanstalts (FRA) anläggning söder om Stockholm. Det andra målet var ett militärt flygfält i södra Sverige, med allra största sannolikhet flygbasen i Hagshult sydväst om Vrigstad, södra Sveriges viktigaste bas för luftförsvar i händelse av krig.
Källor till Expressen säger nu att det inte var konventionella bombplan som övade utan att de simulerade attack med kärnvapen.
Om Ryssland skulle detonera en kärnvapenladdning över Hagshult skulle troligtvis 1000-tals Höglandsbor dött. Vrigstad, Sävsjö, Landsbro och Vetlanda hade tvingats evakueras och ett jättelikt svampmoln hade setts över hela Höglandet.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook