Nyheter

S-riksdagsmän mötte gräsrötter och näringsliv

Under måndagen slog tre socialdemokratiska riksdagsmän till i Vetlanda. Det blev en blandning av mjuka studieobjekt och lite hårdare. Från partiet lokalt deltog Percy Karlsson och Gisela Brumme. På kvällen blev det möte med rbetarkommunen.

På eftermiddagen splittrades trion. Helene Petersson från Stockaryd tvangs hasta till Växjö för ett plötsligt påkommet möte, Thomas Strand fick hoppa in som ersättare vid fullmäktige hemma i Vaggeryd medan Carina Hägg stannade kvar för att prata riksdagpolitik i Folkets hus.

Om partiet finns förvisso mycket att säga efter den turbulenta sommaren/hösten. Hon erkände öppet att man har svårt att komma ut med partiets politik. Allt prat och fixering vid partiledaren, inom och utom partiet, stoppar utvecklingen.

Varför det blivit så och hur man ska bära sig åt för att komma bort från skvaller och intriger till verkligt politiska resonemang, ja, på den frågan hade hon inga svar.

Förhoppningen är att helgens förtroenderåd ska öppna vägar för en politisk nytändning.

Under dagen hade hon själv och de båda andra besökt Njudungsskolan för möten med både lärare och elever. De yrkesinriktade programmens utveckling följer Carina Hägg med stort intresse även om hon inte gillar hur de i mångt och mycket blivit halvmesyrer eftersom de inte ger högskolekompetens – samtidigt som näringslivet skriker efter folk med kompetens.

Dessutom: det måste finns kompetens som kan ta över efter den generation som nalkas pensioneringen.

Näringslivsfrågorna hade inte någon hög status hos regeringen med Maud Olofsson, som ansvarig minister, konstaterade Carina Hägg.

”Man fr hoppas att hennes efterträdare lyckas bättre!”

Carina Hägg hyste viss oro för den framtida svenska råvaruförsörjningen. Den hade varit på tal vid eftermiddagens besök just på metallindustrierna VeBe Teknik, Björkö Industriprodukter och Björkö Mekaniska.

I den bfranschen finns uttalad oro för framtiden, hade hon kunnat konstatera. Kina är ett ord som allt oftare uttalas med viss oro inom tillverkningsindustrierna. Men ingen i väst vet vad man har att vänta sig.

Carina Hägg konstaterade:

”Situationen är ny för kineserna. De vet just nu inte ens själva hur de ska växa – bara att de måste höja folkets levnadsstandard för att kunna rädda kommunismen.”

Helene Petersson besökte Trivselhus i Korsberga, där hon fick en genomgång för husbranschens ytterst besvärliga situation just nu.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook