Ekonomi Jönköping

SÅ FRUKTANSVÄRT DÅLIGT – Jättemisstaget kostar skattebetalarna över fem miljoner kr


Sålde bara tio procent av biljetterna. Nu måste skattebetalarna gå in med massor av miljoner bara för att kommunalt anställda inte fattade vad de höll på med.

Det är inte första gången det händer och lär inte vara sista gången heller som skattebetalarna gräva i plånboken efter att skrythöga kommunalt anställda begått fruktansvärda misstag.

Utställningen Gladiatorer – Colosseums Hjältar blev inte den lyckade satsning som kommunala Destination Jönköping total felkalkylerade med. Vid styrelsemötet den 24 september beslutade bolagets styrelse att begära 5 miljoner kronor i förlusttäckningsgaranti av moderbolaget Jönköpings Rådhus AB.

Bara 9000 biljetter av beräknade 70 000 såldes. Styrelsen konstaterar även att det var ett stort projekt, med många nya företeelser. Att hantera en roterande utställning var nytt, att själva utveckla utställningen och marknadsföringsmaterialet var nytt, att bygga om en ishall till en högkvalitativ utställningshall hade inte gjorts förr. Dessutom kom försäljningen till gruppresor igång för sent.

– Med facit i hand kan vi konstatera att vi kanske siktade för högt. Gladiatorutställningen motsvarade ett VM när vi borde ha startat med ett SM. Besöksantalet blev naturligtvis en stor besvikelse och långtifrån det vi väntat oss. Redan innan projektet var avslutat kunde vi se att det skulle gå back ekonomiskt. Vi har nu jobbat hårt för att få ner underskottet, säger Patrik Olderius, VD Destination Jönköping, i ett pressmeddelande.

Efter att utställningen stängde den 12 augusti har man försökt sälja inventarier och förbrukningsinventarier som köpts in. Allt har sålts, även de butiksvaror som inte såldes under utställningsperioden. Det som inte har kunnat säljas har skänkts till hjälporganisationer.

Sedan utställningen stängde har en genomlysning av Destination Jönköping AB:s hela ekonomi gjorts. Intäkterna för Gladiatorutställningen uppgick till 1,6 miljoner kronor och kostnaderna till 10,2 miljoner kronor. Utställningen ger därmed ett negativt resultat på 8,6 miljoner kronor. I efterarbetet har det konstaterats att det inom bolaget finns utrymme att täcka 3,5 miljoner kronor av underskottet. Det ger en samlad prognos för hela bolaget om ett negativt resultat som 2018 uppgår till 5,1 miljoner kronor.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook