Debatt

”Säg ja till kärlek – säg nej till främlingsfientlighet”


”Vi vet att det inte är religiösa värden som styr SD. Det är i grunden en enögd nationalism som står i centrum och SD vill inte se ett samfund som arbetar för flyktingar eller för de människor som hamnat utanför gemenskapen”, skriver Helena Frisk, förbundsordförande för socialpolitiska organisationen Verdandi i ett uttalande inför kyrkovalet.
[adrotate banner=”27″]
Verdandi som är en religiöst obunden organisation uppmanar alla sina deltagare som är medlemmar i svenska kyrkan att utnyttja sin rösträtt och rösta i kyrkovalet den 15 september 2013.

För många är kyrkans budskap detsamma som kärlekens budskap. Vi läser det som människors lika värde.

Verdandi samlar deltagare från olika länder och kulturer, i vår organisation finns deltagare med skilda trosuppfattningar.

Vi vet att vårt arbete för gemenskap och solidaritet kan gå hand i hand med ett kyrkligt arbete som utgår från att alla människor har lika värde.

Sverigedemokraterna talar om ”svensk kyrka” och saluför detta bland annat genom att vilja återinföra psalmen ”Fädernas kyrka” som togs bort ur psalmboken 1986 då den ansågs vara alltför nationalistisk.

Vi vet att det inte är religiösa värden som styr SD. Det är i grunden en enögd nationalism som står i centrum och SD vill inte se ett samfund som arbetar för flyktingar eller för de människor som hamnat utanför gemenskapen.

Det är viktigt att de krafter som inte betraktar alla människor som likar inte får ytterligare ett forum. Vi är alla lika – tro, etnicitet eller sexuell läggning skall inte få skapa gränser mellan människor.

På många ställen i vårt land är svenska statskyrkan en viktig kraft. Då styr demokrati, solidaritet och kärlek. Rösta i kyrkovalet den 15 september!

Helena Frisk, förbundsordförande Verdandi

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

11 Comments

 1. Åter någon som ska berätta vad jag ska tycka och känna, inget annat än åsiktdiktatur. Vill jag inte bo granne med ngon ftån annat land så är det upp till mig att känna så, sedan att det flyttar in en utländsk familj är inget jag ditekt kan styra över. Det får jag försöja påverka med min rösträtt nör det är val, självklar väljer man att rösta på ett parti som stämmrr mest in på mig och minna värderingar konstigare än så är det ju inte med demokrati.

 2. En kyrka som bjuder in imamer att läsa högt ur koranen är inte en kyrka jag känner igen mig i. På grund av sådana här händelser och liknande gör att jag röstar sd i kyrkovalet.

 3. Jag tycker inte alls att Helena Frisk talar om hur man ska tänka eller tycka! Det handlar om opinionsbildning och att argumentera för sin sak,vilket de flesta debattartiklar och insändare gör och handlar om! Representerar de då ”åsiktsdiktatur”? Självklart inte! Det handlar egentligen om vanligt hederligt folkrörelsearbete! Tycker man att det är viktigt med alla människors lika värde i Svenska kyrkan, ja då argumenterar man för det!

  1. Rickard du är politiker och lever i din bubbla med människor som tycker och tänker som dig själv därför kommer du aldrig att förstå oss vanliga människor. Du och dina jämnlika vill så väl men blir så fel, så vad du än säger eller skriver kommer aldrig att låta vettigt. Visst du/ni politiker får hjälp av en journalistkår som oxå har huvudet i det blå. Gissa varför journalister och politiker ligger lågt i undersökningar nör det gäller förtroende för olika yrkesgrupper, fast idag är politiken bara en språngbräda till en styrelseplats inom en kapitalistisk klubb för innbördes beundran.

   1. Ok Tommy! Dags att reda ut några saker. För det första jag är fritidspolitiker, vilket innebär att man lägger hyfsat mkt tid på att förbereda inför sammanträden och debattartiklar etc. ersättningen för ett halvdagssamnanträde är drygt 300 kr efter skatt. ”Oss vanliga människor” är det en specifik grupp som alla tycker likadant? Jag ser mig själv som ganska vanlig, ändå. Sedan så har jag så ofta jag kunnat uttryckt kritik i olika sammanhang när det har varit befogat. Jag tycker att det är ett oppositionspartis uppgift. Jag försöker vara så aktiv som möjligt i sociala medier och debattartiklar för att kommunicera med
    kommunmedborgare och väljare i olika frågor. Det ser jag som min plikt som folkvald. I bu-nämnden eller kf, där jag är ersättare och tjänstgör ganska frekvent har har jag sällan varit överens med majoriteten om de stora frågorna, inte under den här mandatperioden i alla fall. Så det du påstår stämmer inte på mig. Att bunta ihop olika personer och generalisera leder ofta fel.

   2. Så rätt ..och detta gör att fler och fler lägger ner sin röst och struntar i det helt och hållet..

 4. Jag ser inget fel i Verdandis värderingar om kärlekens budskap och människors lika värde. Men det mest centrala i svenska kyrkan borde väl vara den kristna tron? Jag har därför svårt att förstå vitsen med att vara delaktig i kyrkopolitiken om man har en annan trosuppfattning. ”Religiöst obunden” känns märkligt.

 5. Tänk om hela världen var så fredlig som verdandi… Då skulle vi inte ha krig i världen. Alla religioner skulle harmoniera med varandra. Nu är det inte så och jag vill att kristendomen ska få sprida sitt budskap i svenska kyrkan. Och invandrare som kommer hit är också välkomna att delta i vår kyrka.

 6. Vi vet att vårt arbete för gemenskap och solidaritet kan gå hand i hand med ett kyrkligt arbete som utgår från att alla människor har lika värde. Samma vanliga dravel från sossarna inget nytt utan det vanliga socialistiska ideologiska dravlet, med andra ord ställ dig i ledet och var solidarisk med ledningen för den vet vad som är bäst och gynnar deras intressen samtidigt som man genom flummig argumentation försöker hålla skenet uppe för vad man tror är bra för partiet. Den enskilde ska inte tänka själv det blir bara fel eller……..??????
  Eftersom den svenska kyrkan inte längre bygger på den kristna tron så är det väl inte speciellt förvånande att medborgarna begär utträde ur kyrkan.

 7. Då min förra kommentar tydlgen var alldeles för rakt på sak för att publiceras så får jag väl ansluta mig till sign ”kolskyfflens” inlägg ovan..
  Svenska Kyrkan har jag lämnat…alldeles för många av Hasse Alfredssons ”pastor Janson-typer, inte säker på att han läst Boken. men har har sett filmen” där.

Kommentarer avstängda