Debatt Opinion

Säg ja till laglig grafitti i Vetlanda

Tekniska nämnden säger nej till laglig graffitimålning. Detta gör mig frustrerad och irriterad. Vad som är konst ska inte kommunpolitikerna bestämma

När intresse finns ifrån kommuns ungdomar att ha laglig graffiti någonstans så ska inte Tekniska nämnden motarbeta detta.

Vad som är konst ska inte kommunpolitikerna bestämma. Det är helt upp till individen att avgöra. Jag vill bo i en kommun där all sorts kultur ska ha samma förutsättningar, oavsett vad för inriktning och utövare den har.

Jag vill att Tekniska nämnden tar förslaget från Susan Hägg på allvar och säger ”Ja till laglig graffiti målning”. Jag vill att denna plats för graffitin skall heta ”En öppen plats för den fria konsten”.

Jag håller helt med Lars-Olof Reinfeldt (MP) om att ge kommunens ungdomar förtroende att utsmycka grå ytor och att ge dem en chans att bevisa att de kommer att klara av detta på ett bra sätt. Jag står på individens sida och jag tror på kommunens ungdomar inget annat!

Christian Janér (m)

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

24 Comments

 1. Bra förslag. Det finns bara ett par små brister i det. Den första bristen är att folk kanske inte vill se klottret? Starka färger, obegripliga motiv osv. Om man ”ställer ut” sådant i det offentliga rummet så tvingas folk se det, och man kan inte göra valet att slippa eländet.
  Det andra är att det på förmodligen hela småländska höglandet inte finns en enda ”graffare” som har ens en liten känsla för kvalité angående sk streetart. Man måste nog tyvärr bege sig utanför länet, eller till och med utanför landet, för att hitta någon som kan framställa sådan ”konst” av godtagbar kvalité.
  Däremot kanske en yta under någon lågt trafikerad bro eller så kan fungera. Men i mer offentlig miljö, nej tack. De får väl använda sin ”uttrycksform” som de flesta andra, på utställningar osv.

 2. ”Laglig grafitti” – vad menas egentligen med det?
  Är det den typ av ”konst” man kan se utförd på en informationstavla vid bäcken inte långt från Blomsholm? Ett totalt avskräckande exempel där värdefull information om den trädpark som är beskriven bakom informationstavlan i dag är helt omöjlig att ta del av!
  Det finns även ett exempel på värmecentralen intill Vårdcentrum!
  För allt i världen – bevara vetlandaborna från den typen av ”konstnärer”!!

 3. Köp ett par plywood skivor, skruva upp hemma å klottra bäst ni vill. Grafitti ser värre ut än en grå puts fasad.

 4. Blir ledsen av att läsa era kommentarer samt av att se att ni inte riktigt vet vad ni pratar om.
  För det först så har vi i kommunen massor av personer som kan måla fantastiskt fint och måla med god god kvalitet, bor nästan granne med en.

  Kommentar 1 är ju som sagt bara påhitt som skrivs, skulle du kunna ge lite belägg för dina påståenden?

  Kommentar 2, vad som menas med laglig graffiti målning är att såna personer som älskar att måla ska kunna få göra det, vad hade du själv sagt om nån politiker hade gått fram till dig och sagt att du inte får göra det du tycker om?

  Väldigt tråkigt som sagt att folk ibland har denna syn på kultur och personer!

  1. Med den sympatiska retorik du har vill jag att du formulerar ett inlägg där det blir tydliggjort;
   Var, När och hur är det lagligt med grafiitimålningar på offentliga platser?
   Älska att måla kan inte vara tillräckligt för utövandet, därför krävs modiga politiker som vågar stiga fram och visa var det kan vara tillåtet att måla. Fritt fram kan inte få gälla.

   1. Det första som jag kommer på är Stadshuset. Tänk vilket lyft för Vetlanda centrum och att få människor att växa i vårt kommun. Alla barn har 100 språk men vi berövar dem 99!!! I vårt ”trattsamhälle” allt skapande som inte ger pengar är trams… Jag kommer aldrig att glömma när sommaren 1990 frun, vårt 8 månaders barn och jag stod framför en graffiti smyckad Berlinmur med tjoande glädjefyllda östtyskar som med skapande lustan gav sig an på den fula gråa muren. Man såg uttryck på framtidstron och förtryckande i dessa skapelsen. Behovet i människa att uttrycka sig i att teckna är lika gammalt som människans själv. Jag kan inte se några svårigheter för de framtidstänkande politiker och fastighetsägare skapa en färgrik Vetlanda kommun. Men… vi förtjänar de politiker vi har valt in i det ”heliga mörka templet”. Så kära medborgare glöm inte att prata med de politiker ni har valt, de behöver allt stöd från oss!!!
    Lycka till Christian, jag hänger med…

 5. Vetlanda är ingen berlin mur och kan ni förklara varför ni tvunget måste måla skiten så att alla tvingas se de?? Handlar inte just om själva grafittin utan hade blivit lika förbannad om nån fick för sig å måla sitt hus i clownfärger för att uttrycka sin sympati för östtyskarna.. idioti och löjligt att ens försöka med dessa dumheter. Har för övrigt en massa plywood om ni vill ha att klottra på

 6. Iband så gör kommunbefolkningen det så svårt för sig. Vi i Vetlanda kommun har massor av ställen för man bara kunde sätta upp en plywood och sedan så fick man måla på den, eller så finns det många gammal fabriksområden där man kunde fixa nåt schysst ställe för ungdomarna att måla på.

  Man behöver som sagt inte göra allt så svårt för sig!

 7. jkpg kommun har ett sådant projekt. där har folk som kan fått måla ett motiv på de gråa, tråkiga elskåpen finns runt om i stan. förgyller verkligen city då man faktiskt stannar upp, betraktar och förundras. ordet grafitti ger tyvärr en negativ bild för folk som förknippar det med klottrade könsord på en betongvägg. vetlandaborna kanske skulle ta sig utanför skyltarna och ta till sig lite ”nytt”.

 8. Tyvärr skulle det inte hjälpa om dessa s.k ”konstnärer” fick något lagligt ställe att kottra på, de skulle ändå spraya ner på allehanda platser, för det är ju en del av hela grejen: att vara lite olaglig och tuff… Själv tycker jag mest att 99% av all graffiti är skitful.

 9. Jay, jag mäker att du är på läst och att du ser samma bild som mig, toppen!
  Thomas, vad har du för belägg för dina påstånden?

  För övrigt så kommer jag att vara med i Sveriges Redio Jönköping imon om detta ämne, lyssna gärna!

 10. Konstens skönhet ligger i betraktarens ögon. I diktaturländer både till höger och vänster kontrolleras vad som får vara konst och inte. Jag tror inte att vare sig Håkansson eller Bohman vill företräda detta i Vetlanda. För övrigt är det ju Centern som styr i både tekniska och kultur och fritid. Det är ju dessa företrädare som nekat laglig Grafitti i Vetlande. De vill så gärna att ungdomar tar initiativ men det ska vara dessa herrar i smaken annars är det inte bra. De vet vad som är konst och inte konst. Klottereländet har mycket sitt ursprung i att människor vill synas och få uppskattning. Då är det bättre att samhället stödjer laglig inriktning och lämnar åt betraktaren att avgöra om detta är konst eller inte. Om detta är vackert , fult eller berörande!
  Jag tycker Vetlanda ska stödja ungdomsinitiativ och en kretiv syn på konst!

  1. Vad menas konkret med att stödja laglig grafittikonst? Var, när och hur kan den bli laglig?
   Vid koll ser jag att Lars-Olof Reinfeldt är ledamot i Tekniska nämnden, – vilka konkreta förslag har du framlagt för beslut i egen nämnd?
   Stödja ungdomsinitiativ är bra och ledare bör gå före och visa på de väggar som är rimliga.

 11. Jag ser hellre kreativa nyktra ungdomar som dekorerar vår kommun än destruktiva fulla ungdomar som vandaliserar vår kommun och slåss på torget.

 12. Först och främst graffiti och klotter är två olika saker som ofta förväxlas med varandra. Den konstformen som vi talar om nu är i första hand graffiti. Klotter kan vara ”tags” eller andra sorters krusiduller som misspryder många väggar, skåp etc.

  Många tänker på den kultur och livsstil som graffiti historiskt sett har, det finns i slumområden, det är kriminella ungdomar som sysslar med detta etc.
  Graffiti utvecklas mer och mer som en konstform, vissa målar med akvareller, tecknar, olja och andra målar graffiti. Det tar många timmars träning att bli duktig på att måla graffiti precis som med många andra sätt att uttrycka sig exempelvis skriva böcker eller spela fotboll. Många andra konstformer med större acceptens i samhället har inte samma historia som graffiti.

  Graffiti utvecklas mer och mer till att bli ”rumsren”, visst finns det individer som målar på olämpliga ställen, så kommer det alltid vara inom många Olika sorters intressen vi människor skaffar oss.

  Frågan är egentligen vem har ”rätt” att utsmycka det offentligarummet? (tunnlar, gråa ”tråkiga” ytor) En konstnär som ägnar sig åt graffiti eller akvarell? Den fria konsten?

  Som jag skrev ovan, många tänker på graffiti som återfinns i slumområden, detta kan ge en känsla av otrygghet och osäkerhet. Därför är det viktigt att Inte tvinga på människor graffiti som kan vara väldigt vackert. Vackert på rätt ställe där det uppskattas. Argumentet -det är redan ful graffiti i tunnlarna låt oss måla över det med något fint. Håller tyvärr inte, det finns fler konstformer som då har ”rätt” till det offentliga rummet.
  Istället för att tvinga på samhället en konstform som inte alla uppskattar låt skapa utställningar etc för att visa upp att graffiti inte behöver förknippas med slum, förstörelse och kriminalitet.

  Christian Janér, det är bra att du skapa debatt om detta ämnet. Men ett lite mer utvecklat inlägg hade inte varit fel nästa gång.

  / En som inte skulle vilja ha oljemålningar av landskap i t ex tunnlar.

 13. Jag har utvecklat svar gång efter gång i min artikel samt i debatten, klart och tydligt!

 14. Svar till undrande;
  Konkret sagt så undanhöll nämndens utskott ämnet att ens tagas upp till debatt vid ordinarie möte. Önskemål från ungdomar hade kommit in men bemöttes negativt utan att alla nämndledamöter fick yttra sig i om önskade stöd för kurs under sommaren. Jag lyfte ärendet i ordinarie nämnd samt gjorde detta förslag offentligt i pressen. Om nu detta är konkret så är det hur ärendet blev i dagen. Nu har vi en majoritet som är emot laglig grafitti och den sortens konst. Likaledes pratar de vitt och brett om att ta tillvara ungdomars initiativ. Ord utan innehåll!
  Jag önskar att nämndordföranden går in i denna debatt och lyfter de synpunkter som hämmar utvecklingen inom konstarten och ungdomsinitiativ som bevisligen finns i Vetlanda.

 15. 19 inlägg om grafittikonst finns efter Christian Janérs inledande inlägg den 1 juli, – en fråga som uppenbart berör.
  Varför är det så svårt att enkelt uttrycka: vad/hur/får/kan man och med vilka villkor kan lagligt offentligt utförd grafittikonst genomföras?
  Christian Janér du startade debatten om grafittikonsten. Jag tycker inte att du är tydlig med vad du vill ha som beslut från politiker, som du antyder 5 juli.
  Kom igen med ditt förslag till formuleringar för ett beslut om laglig offentlig grafittikonst.

  Vad jag kunnat se har du Maria Ståhlgren och Anders Adolfsson, – båda moderatkollegor
  som ledamöter i Tekniska nämnden – varför triggar du inte dem att gå ut offentligt med sin syn på frågan i roller som beslutande – om den nu utvecklas att bli ett ihållande debattämne.
  Varför inte bättre kommunikation från alla politiker och tjänstemän inom tekniska fältet?
  Varför inte växla spår till något viktigare?
  Varför pratar vi inte mer om ungdomsarbetslöshet som ett exempel?

 16. Det kan var dags att klarlägga några saker i den här debatten. Upprinnelsen var en skrivelse till Tekniska kontoret med en förfrågan om det i första hand fanns någon rivningsfastighet där graffiti-målning kunde få utföras inomhus. I andra hand om målning kunde få ske i en utpekad gångtunnel.

  Förvaltningen förankrade sitt svar i Tekniska nämndens utskott. Svaret var att någon lokal för dagen inte finns tillgänglig. När det gäller gångtunneln så vill vi inte gå med på detta med utgångspunkt vad det skulle ge för signaler för den offentliga miljön i stort. Det är ingen som sagt nej till laglig graffiti. Vad vi sagt nej till är målning på anläggningar och fastigheter i den offentliga miljön som vi som kommuninvånare äger gemensamt. I debatten har det framförts att graffiti ska jämställas med övriga konstformer, det håller jag med om.Vi tillhandahåller inte heller dukar till de som vill syssla med akvarellmålning. Om det finns intressenter som vill bygga en vägg för graffitimålning så är min uppfattning att vi ska se om vi kan tillhandahålla en plats för detta Kanske kan Kultur & Fritid ge bidrag till detta efter ansökan. Jag har även tagit kontakter för att eventuellt kunna finna andra lösningar för de som vill utföra graffitimålning.

  Jag har som politiker inga synpunkter på konstformen i sig. Jag har dock personligen lite funderingar på miljö- och hälsoaspekter kring det hela.

 17. Som jag har skrivit ett antal gånger i denna debatt så menas laglig graffiti målning med att personer som vill måla (kultur) ska få göra det, man ska inte motarbeta just en kultur inriktning!

  Som jag har skrivit innan så vill jag inte göra allt så svårt hela tiden ( som viss gör i denna fråga). Ungdomarna/personerna som vill måla ska få vara i denna tunnel som kom som förslag till tekniska nämnden tycker jag, ett annat alternativ kan vara att få höra till i når fabriksområde.

  Som kommunalpolitiker så tycker jag att detta ska vara självklart och att vissa inte ska vara så fördomsfulla mot dessa personer som vill utöva sin konst!

 18. Jag vill bara kommentera Dan Ljungström,s uttalande lite. Bra att du verkar mer och mer tollerant mot denna konstform. Jag vill också fråga Christian vad moderaterna i tekniska nämnden har för inställning i denna fråga? Jag vill också tänka till lite med anledning av önskemål i tunnlarna under Nygatan. Vi har ju ständigt skadegörelse och klotter där! Om nu ungdomarna själva får ta ansvar och utöva grafitti där så kommer det att bli bli mycket svårare för de destruktiva klottrarna att vinna aktning bland kompisar och ungdomar i stan. Eftersom man förstör för sig själv.

 19. Dan Ljungström, ni i nämnden försvårar situationen medvetet & det är tråkigt samt tragiskt. Ni gör detta så tydligt också!

  Du skriver ” När det gäller gångtunneln så vill vi inte gå med på detta med utgångspunkt vad det skulle ge för signaler för den offentliga miljön i stort ”, detta är bara strunt prat Dan.
  Ni säger bara så här för att ni tror inte på kommunens ungdomar och att just denna konst inte passar just er i nämnden.

  I Centerpartiets program för Vetlanda så står det ” Centerpartiet ska stödja ideela verksamheter riktade mot ungdomar ” Dan vad tar du för ansvar i denna fråga när det står så här om Centerpartier i Vetlanda?

  Borde du och ja tillhör de borliga och ska alltid stå på individens sida och vi ska alltid göra så att individen får välja själv = ha alternativ i sin vardag. Dan du arbetar just nu i mot denna borliga politiken tyvärr.

  Verkligen tråkigt att du inte kan stå på dig i denna fråga för individens bäst!

Kommentarer avstängda