Debatt Jönköpings län

Säger ja till ny lokal polishögskola

GGVV ställer sig bakom polisutbildning i Borås, skriver kommunalråden i de fyra kommunerna i ett opinionsinlägg.

En polisutbildning behövs i Västsverige och Borås är redo att starta en redan i augusti 2018, vilket man nu aviserar till regeringen. Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommuner (GGVV) stöder en etablering i Borås.

Polismyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att undersöka förutsättningarna för att etablera polisutbildning på fler platser i landet. Det vore lämpligt att ha en polisutbildning i Borås sett till att regionen utgör ett av landets största rekryteringsområden.

Med en polishögskola i Borås kan fler personer bosatta i regionen intressera sig för att vilja genomgå polisutbildning. Då väntas vi få fler poliser, dessutom med god lokalkännedom vilket är viktigt för att skapa trygghet i de större städerna, liksom på mindre orter och på landsbygden.

Högskolan i Borås och Borås Stad aviserar nu gemensamt till regeringen sitt intresse att bedriva polisutbildning i Borås. Man vill också att regeringen ger i uppdrag åt Polismyndigheten att skyndsamt se till att polisutbildning etableras i Västra Götaland.

GGW ser att en etablering i Borås skapar mervärde även för angränsande kommuner och blir ett viktigt komplement för att klara vår
kompetensförsörjning.

Marie Johansson, Gislaveds kommun
Kristine Hästmark, Gnosjö kommun
Hans-Göran Johansson, Värnamo kommun
Gert Jonsson, Vaggeryds kommun

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook