Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda

Sälj? Köp! Så mycket faller bostadspriserna på Höglandet

Statliga bolåneinstitutet SBAB har med hjälp av siffror från Booli tagit tempen på bostadsmarknaden i Jönköpings län. Statistiken som analyserats fokuserar på andelen prissänkta bostäder under perioden 1 september-16 november i år, jämfört med samma period 2015 och 2016. Siffrorna visar att avståndet mellan köpare och säljare på villamarknaden minskat jämfört med föregående år. 

Omställningen från säljarens till köparens marknad har gått fort och förändringen leder till olika uppfattning om pris bland köpare och säljare. Statistiken visar att det förekommit att säljare fått gå ned i pris även tidigare år. En för hög tilltro till den egna bostadens värde påverkas inte bara av marknadsläge utan av ren psykologi, man övervärderar sin egen bostad helt enkelt. ’

2015 2016 2017
Bostadsrätter 2,6 0,9 4,0
Småhus 10,2 6,7 4,1

Källa: Booli, andel prissänkta bostäder i Jönköpings län.

–        Det händer något med oss när vi ska försöka värdera vårt eget kära hem inför en försäljning. En hel del känslor kan grusa omdömet och det är lätt att jämföra sig med den bostad som sålts till rekordpris. Försök paketera känslorna och var realistisk, att ha rimliga förväntningar är alltid bra, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook