Jönköping

Sänker straffet för mördare

Den s k Rosenlundsmördaren får nu sitt straff sänkt av Göta hovrätt som idag fredag förmiddag meddelat sin dom.

Mannen dömdes till livstids fängelse av Jönköpings tingsrätt för att ha knivmördat en ung kvinna i en lägenhet i stadsdelen Rosenlund i början av sommaren.
Mannen har yrkat på tidsbestämt straff.
Göta hovrätt dömer nu den 28-årige mannen till 16 års fängelse istället. Rubriceringen är fortfarande mord.

I hovrätten har mannen, som har bytt namn sedan tingsrättsförhandlingen, yrkat att han ska dömas för dråp i stället för mord och att han ska dömas till ett tidsbestämt straff.

Hovrätten har kommit fram till att det inte finns några förmildrande omständigheter och att mannen därför ska dömas för mord. Påföljden för mord ska bestämmas till ett tidsbestämt fängelsestraff, om inte omständigheterna är försvårande. I så fall ska påföljden bestämmas till livstids fängelse. I det här fallet har det varit fråga om ett ganska kortvarigt men våldsamt angrepp med kniv från mannens sida. Kvinnan har avlidit inom några minuter från det att hon tillfogats det dödande knivhugget i hjärtat, anser hovrätten i sin dom.
”Mord är det allvarligaste brottet mot liv och hälsa och präglas alltid av hänsynslöshet. Hovrätten har kommit fram till att omständigheterna i det här fallet inte framstår som mer försvårande än vad som följer av brottstypen i sig och därför ska mannen dömas till ett tidsbestämt straff”, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook