Höglandet Jönköping Jönköpings län Småland Toppnyheter Ydre

SANSLÖST: De tjänade en halv miljon på tjuviske – utländsk liga har åkt fast


Under tisdagen åtalades nio män misstänkta för att ingått i en organisation som genomfört omfattande tjuvfiske av kräftor, gös och gädda i insjöar i Småland med omnejd. Männen åtalas vid Växjö tingsrätt för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen.

Utredningen inleddes med att två av de åtalade männen greps under pågående tjuvfiske i augusti i Norra Bergundasjön, Växjö. Polisen fann i den utredningen spår som ledde till två fastigheter i Tingsryds kommun där de sju övriga åtalade greps vid ett tillslag. Åtta av de misstänkta sitter häktade i avvaktan på rättegång.

Vid tillslaget anträffade polisen mängde med kräftor och fisk samt utrustning för att på ett organiserat sätt ta hand om fisk/ kräftor för vidare försäljning. Beslag har gjorts av fiskenät, kräftmjärdar, gummibåtar med elmotorer, större ismaskin, lastbil med kylutrustning för distribution m m.

– Alla beslag visar på att tjuvfisket har varit organiserat och av mycket stor omfattning. Jag har under utredningens gång blivit mycket överraskad över vilka oerhört stora mängder som tjuvfiskats samt vilka summor det omsatt som jag ser mig kunna bevisa, säger förundersökningsledaren assistentåklagare Saramaria Johansson i ett pressmeddelande.

De nio åtalade männen är utländska medborgare i 30-60-årsåldern. Samtliga åtalas för grovt häleri och åtta av de misstänkta åtalas för grovt brott mot fiskelagen. De åtalade männen är misstänkta för att under juli och augusti 2017 tjuvfiskat och sålt över 1000 kg gös, över 1000 kg signalkräftor och över 100 kg gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Försäljningsintäkterna har varit totalt på över 400 000 kronor.

– Detta är det största åtalet jag känner till efter omfattande tjuvfiske i insjöar i landet. Organiserat tjuvfiske är säkerligen vida utbrett i landet eftersom det kan inbringa stora summor pengar, som denna förundersökning påvisar. Utredningen i Växjö visar på ett stort problem med organiserat tjuvfiske i olika insjöar berättar Saramaria Johansson.

Förundersökningen omfattar sammanlagt 1171 sidor. Några av de åtalade har gjort vissa medgivanden. Rättegången med de nio åtalade männen inleds tisdagen den 17 oktober och beräknas pågå i 9 dagar. Rättegången genomförs i Linköpings tingsrätts lokaler eftersom domstolen där har plats för alla häktade under rättegångsdagarna.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook