Ekonomi Toppnyheter Vetlanda

SAPA säljs till storbolag – enorm miljardaffär

Orkla säljer nu sin ägarandel i Sapa till Hydro i en enorm miljardaffär där Hydro betalar kontant för 50 procent i SAPA.

De båda norska jättekoncernerna Orkla och Norsk Hydro har ingått avtal om att Hydro köper Orklas 50 % ägarandel i Sapa. Beskedet kom under måndagsmorgonen.

Det delade ägarskapet över Sapa inleddes för fyra år sedan. Den internationella aluminiumkoncernen SAPA, med ursprung i Vetlanda, har nu 22 400 anställda och en omsättning på närmare 60 miljarder kronor. Avtalet som skrevs 2013 innehöll bestämmelser om ett delat ägarskap i minst tre år.

”Etter mer enn tre års vellykket samarbeid er det nå et naturlig tidspunkt for Orkla å overlate eierskapet til Hydro. Etableringen av Sapa har vært en suksesshistorie, og med Hydro som eier får Sapa en god industriell plattform for videre utvikling. For Orkla er salget en naturlig konsekvens av vår strategi om å bli et rendyrket merkevareselskap”, säger Orklas koncernchef Peter A. Ruzicka i ett pressmeddelande.

Parterna har enats om en köpeskilling som sätter värdet på SAPA till närmare 30 miljarder svenska kronor. Köpeskillingen betalas kontant.

Orkla har varit ägare i Sapa sedan år 2005. Med affären ränkar Orkla med att göra en vinst på fem miljarder norska kronor men räknar inte med att behöva skatta för pengarna, i enlighet med norsk skattelagstiftning.
Försäljningen måste godkännas av konkurrensmyndigheterna i EU.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook