Debatt

”Sätt smutsdirektörerna i karantän”

”Vattenfall på sluttande plan. Sälj ut de förlustbringande delarna av Vattenfall sätt smutsdirektörerna i karantän”, skriver Lars Håkan Halldin i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”27″]
Nu visar det sig att det storskaliga kärnkraftsdominerade Vattenfall är på sluttande plan efter bl a Nuon-affären.

När man tittar på Vattenfalls produktionssystem ser man att Kolkraft, Naturgas och (Kärnkraft) alla produktionssystem som inte bär sina kostnader. Nu är det allvar.

Styrelseordföranden Björn Nordström som måste gått på Handels han har en förklaring tillförlusterna: subventionerade alternativa energikällor och Europeisk överskottsproduktion på el. Kanske förklaringen är mycket enklare: ingen vill köpa er dyra el från kol, kärnkraft och gas

Nu har man delat upp bolaget i två bolag: ett för Norden och ett för smutseuropa. Det visar hur mycket man tänker i Vattenfalls ledning och hur fanatiskt inriktad man är på storskalighet.

Tre bolag
Jag skulle skapat tre bolag: ett för Vattenkraft och alternativen friskt och bra. Ett bolag för Kärnkraft och det tredje för kolkraft och naturgas. Sälj ut bolaget med smutsen till vilken hågad spekulant som helst. Behåll alternativen och Vattenkraften. Bolaget med kärnkraft sätts i vänteläge vänta och se. Tills vidare får de gamla reaktorerna pysa och fräsa lite som de vill.

Idag ångrar man till förbannelse att man skapade Nordpool elkraftsbörsen. Nu går det inte att manipulera marknaden därför alternativen är för stora (Vattenkraft och Vind) priset påverkas inte om man stänger av en reaktor då och då. Prisnivån har parkerat under trettio öre per KWh permanent. I den prismiljön kan man inte åtgärda sina kolkraftverk, inte driva gasverk och framförallt inte bygga nya Kärnkraftverk.

Styrelseordförande talade generat om det är överskottsproduktion på el och för billig el i hela Europa. Men snälla direktörn nu var det er strategiplan som byggde på att det skulle råda elkraftsbrist. Ni har i stort gjort allt fel.

Storskalig kärnkraft
Dessutom kan ni inte slita er från att ni vill bygga ny storskalig kärnkraft mångdubbla den svenska kärnkraftsproduktionen genom att bygga nytt och större på varje reaktorplats. Det går inte heller. Sälj ut de förlustbringande delarna av Vattenfall. Sätt smutsdirektörerna i karantän.

Till sist Nuons gasverk. Om jag inte läser mina tabeller fel så är naturgasen dyrare per KWh än vad man får per KWh när man säljer elen. Negativt förädlingsvärde. (Troligen en överkurs på Handels) det är väl en tidsfråga innan man får slå igen eller be holländska staten om hjälp.

Man tar sig för pannan, hur kunde någon regering släppa fram galenskapen på Vattenfall. Nuonaffären och inköpet av Svarta pumpen i Östtyskland.

Lars-Håkan Halldin
Centerpartiet Classic

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. Du gör det enkelt för dig Lars-Håkan! Hoppar att du tar till dig lite fakta och läser debsttsrtikeln i Sftonbladet. Dessutom sätter dig in i det politiska spelet vad gäller energi. Vad som hänt i Världenoch dessutom är det fortfarande inte frågan om någon görlust.
  Vattenfalls NEDSKTIVNING av värdet ärr inte frågan om någon förlust.

  MÄRK väl. En eventuell förlust uppstår då man säljer något billigare än man köpt det nedskrivna värdet för.
  Vad jaag vet är det inte aktuellt att sälja något av Vsttenfaalls tillgångar, eller?

  Däremot snack om att dela upp företaget i två delar. Kommer säkert att lösa sig med tiden.

  En Centerpartist CLASSIC har särskild anledning att ANALYSERA verkligheten.
  Vet att du är duktig och en riktig djävul på företagande, men här kan man ifrågasätta om du hängt med och hur du ser på FRAMTIDENS ENERGIFÖRSÖRJNING? Var snuförnuftig när man tar del av facit dessutom inte väntar på FACITS alla sidor då är msn ute och simmar.

 2. REPLIK TILL FILIP

  DAGENS ELPRIS (Per Kwh)
  Från Nordpool i Oslo
  Grundpris 29 öre
  Energiskatt ca 31 öre
  El certifikat 5 öre
  Moms 16 öre
  Totalt kundpris rörligt idag 81 öre Fast pris efter vindkraftsandelar hos O2 65 öre ett för allt

  Till de priserna byggs det inga kärnkraftverk. På vindkraftssidan är det bara de som säljer vindkraftsandelar till sina kunder som kan överleva.

  Priskonstruktion. El kan inte lagras i en tank som tex bensin. Enda lagringskapaciteten som finns är vattenmagasinen. När det råder en bristsituation är the sky the limit. Elpriset kan stiga till oändliga höjder tills marknaden slutar köpa el. Nu är situationen den motsatta det råder något kärnkraftverk överproduktion på marknaden priset sjunker. Balanseras av att vi exporterar el. När det råder överskottsproduktion ute i Europa tenderar priset att sjunka. Inte ens de kallaste vinterdagarna gick råpriset på Nordpool upp över 50 öre Kwh. Vid en kraftig överskottssituation kan elpriset gå ned till noll. Tills producenterna fasar ut kraft som inte behövs. Det är mot denna bakgrund som Svarta Pumpen Vattenfalls kolkraft i Tyskland och deras gasverk i Holland ligger riktigt pyrt till. De har troligen redan negativt förädlingsvärde det innebär råvaran för ström är dyrare per Kwh än betalningen per såld Kwh. Min notering.

 3. Övertygad om att Företaget löser sina problem trots politikers dåliga inflytande. Inte många som tycks bestämma sig hur de ska ha det i framtiden. Vet du förutan energi blir det svårt.

Kommentarer avstängda