Nyheter Sävsjö

Sävsjö kommun avstår köp – tomt i Stockaryd kan vara förorenad

Sävsjö kommun har tidigare haft planer på att köpa en tomt i Stockaryd. Men tomten kan vara förorenad och ett köp är nu väldigt avlägset. Kommunen hade efter ett köpt kunnat tvingats till dyra undersökningar och saneringar.

Stockarydsbon och kommunalrådet Stefan Gustafsson (kd) offentliggjorde planerna på köpet vid landshövdingens besök i Stockaryd nyligen och redogjorde för stora planer för tomten.
Kommunstyrelsens vice ordförande (som idag tisdag ersatte en frånvarande Stefan Gustafsson som ordförande) Mats Hermansson (m) var då förgäves emot köpet. Han berättar för Höglandsnytt hur han misstänkte att den tidigare verksamheten på tomten, ett åkeri, kunnat påverka marken.
”Jag blev fundersam om skicket på tomten”, säger han.
Och mycket riktigt. När Mats Hermansson igår måndag fick ut handlingar från myndighetsnämnden visade det sig att tomten var markerad som misstänkt markförorening. Ingen annan i kommunstyrelsens utskott hade uppmärksammat problemet.
”Hade vi gått och köpt den hade vi blivit ålagda en markundersökning och kanske också en sanering”, säger Mats Hermansson.
Det hade blivit dyrt för kommunen, mycket dyrare än de 45 000 kronor som de 1435 kvadratmetren skulle kostat.
Köpet har därför återremitterats.
”Jag har svårt att tänka mig att det blir något”, säger Mats Hermansson.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook