Sävsjö tjänar mest på flygplats i Växjö | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet Nyheter Sävsjö

Sävsjö tjänar mest på flygplats i Växjö

Småland airport norr om Växjö har stor samhällsnytta för en stor del av Småland, visar en färsk rapport. Sävsjö kommun är den kommun som tjänar mest på Höglandet av att ha en internationell flygplats på nära håll. Men så många som ett tjogtal kommuner drar nytta av flyget.

En utökning med en daglig flyglinje till Frankfurt från Växjö skulle ge totalt 66 000 fler gästnätter i regionen, visar rapporten. 1000 av dessa skulle hamna i Sävsjö kommun, berättar konsulten Monica Hildingson från WSP Analys & Strategi som använt sig av samma analysverktyg i det här fallet som med tidigare arbeten för flygplatser i Halmstad, Västerås, Norrköping och Kalmar.
Med ökade turistströmmar till Småland kommer också flygplatsens betydelse att öka.
Eksjö kommun skulle få 1 500 fler gästnätter med en Frankfurt-tur och Vetlanda kommun 600.
Men flygplatsens verkan märks ända upp till Tranås.
”Ett ganska stort omland som berörs av flygplatsens tillgänglighet. Det är folk som reser men också företag som använder den tillgänglighet som flygplatsen skapar”, säger Monica Hildingson och pekar på att det fortfarande är snabbare att flyga än att att ta tåget till Stockholm från flera delar av regionen. Bilresandet till huvudstaden dominerar dock.

Med ledning av analysen är fler flyglinjer att vänta eller lönsamhet för de linjer som redan finns.
[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook