Nyheter

Sävsjö vill inte vara kvar i utkanten

Oavsett parti: Sävsjös politiker är trötta på att vara en kommun på den geografiska marginalen. Det framkom med all önskvärd tydlighet vid måndagskvällens möte med kommunfullmäktige. Men om det hjälper återstår att se.

För det är ju så att Sävsjös  politiker kanske inte har så mycket att säga till om. Partier har ju överordnade beslutsorgan. Det är väl kanske det som är gräsrotsdemokratins problem.

 

Allt detta kom fram, då Sävsjös kommunfullmäktige inleddes med en knapp timmes möjlighet för ledamöterna att tycka till i tillväxt- och regionfrågorna.

 

Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd, slog an tonen när det gällde tillväxtfrågorna – där handlade det om jobb, skola, näringsliv, utbildning på högskolenivå, fler bostäder och en kollektivtrafik som gör arbetspendling in och ut möjlig.

 

Det han sa i tillväxtfrågan återkom i olika tappningar hos alla övriga talare.

 

I fråga om den framtida regionen sa han :

 

”En Region Småland skulle vara drömmen för Sävsjö, som handlar mitt i en sådan region. Det  är tråkigt att moderater och socialdemokrater gemensamt  vill sätta en käpp i det hjulet!”

 

Socialdemokraten Kenneth Ohlsson sade sig inte veta varken ut eller in. Men det ska ju bli en kongress och då får han veta  vad han ska tycka.

 

Tore Lagerqvist (C) fann en sammanhållen Smålandsregion bäst – länsgränserna från 1687 har överlevt sig själva, menade han. Med en sådan region skulle stora rationaliseringsvinster göras.

 

Christer Sandström, också (C), kunde gärna tänka sig en region med Östergötland, Småland och Blekinge och fick i viss mån medhåll av Mats Hermansson (M) som menade att regionen måste bestå av minst Smålandslänen.

 

Johan Brogård (C) konstaterade att tillväxten inte kan lösas med regioner – den måste varje kommun lösa själv. ”Och vi vill inte komma i utkanten av en region!”

 

Det upplever man i Sävsjö rent allmänt att man fått nog av redan som en del av Jönköpings län.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook