Sävsjöbor lever farligast i hela F-länet | Höglandsnytt
Nyheter

Sävsjöbor lever farligast i hela F-länet

Sävsjöborna lever farligast på Högland, ja, till och med i hela Jönköpings län. Det visar i alla fall en genomgång. Det säger i alla fall den undersökning Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har gjort.

Man har brutit ner statistik från BRÅ, brottsförebyggande rådet, och brutit ut våldsbrott utomhus (misshandel, våldtäkt och rån där gärningsman och offer inte känner varandra.

 

Man har också kunnat konstatera att nästan var fjärde kvinna känner sig otrygg där hon bor. Var femte kvinna har någon gång avstått från att gå ut opå kvällen på grund av rädsla för överfall eller hot. Det kan jämföras med uppgiften att bara var tjugonde man avstått från en utekväll av motsvarande skäl. Otrygghetskänslan är störst i höghusområden, minst i villaområden.

 

Inte helt oväntat toppas otryghetslistan av Norrmalm i Stockholm, där man har 2 266 anmälda våldsbrott per 100 000 invånare.

 

Totalt har man mätt förhållandet i 356 svenska kommuner och storstäders stadsdelar.

 

Lite överraskande kommer två små småländska småkommuner som farligast i hela Småland. Det är Högsby i Kalmar län på föga hedrande plats 95  och 309 anmälda våldsbrott per 100 000 invånare. Så mycket tryggare är det inte i Sävsjö, som landar på plats 105 med 294 anmälda brott.

 

Det är sedan en bra bit ner till den näst mest otrygga kommunen, som är Vetlanda på plats 141 och 249 anmälda brott. Eksjö följer tätt efter på plats 142 och 257 anmälningar

 

Nässjö, som av många anses vara en ganska stökig kommun, är enligt den här statistiken betydligt lugnare med sin placering på 172 plats och 227 anmälningar. Sen följer Tranås på plats 190 och 217 anmälningar medan Aneby på plats 203 noteras för 203 anmälningar.

 

Länshuvudstaden placerar sig som nr 115 efter att ha fått in 279 anmälningar. Värnamo, som ofta brukar förekomma i polisrapporterna har dock lagt sig på blygsamma plats 265 med 152 anmälningar.

 

Hultsfred slutar på plats 289 och 130 våldsbrottsanmälningar och Uppvidinge är ännu lugnare på plats 301 och 118 anmälningar.

 

Men allra lugnast i länet är Vaggeryd på plats 355 och 16 våldsbrottsanmälningar.

 

Bara Robertsfors är lugnare i hela landet: där är antalet våldsbrott blott 15

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook