Höglandet Sävsjö

Sävsjöbor minst smarta


[adrotate banner=”28″]
Charlotta Mellander, forskare vid Jönköpings handelshögskola, har räknat ut hur smart befolkningen är i Sveriges olika kommuner. I Sävsjö är de inte särskilt smarta, visar forskningen.

Charlotta Mellander räknar människor med universitetsutbildning och de som får betalt för att tänka som de smarta. De handlar bland annat om matematiker, programmerare, arkitekter, ingenjörer, läkare, lärare, kulturarbetare, jurister, chefer, folk med jobb inom finanssektorn m fl.
Resultatet, som bygger på uppgifter från SCB, redovisades i somras och visar att Danderyd är Sveriges smartaste kommun.
Rent allmänt hamnar storstäder och städer med universitet högre upp på rankingen.
Naturligtvis är forskningen mer djupgående än en ranking men på den hamnar, enligt en redovisning av Smt, Sävsjö på 232a plats bland Sveriges kommuner, längst ner på Höglandet och näst lägst efter Gnosjö (239) i Jönköpings län.
Eksjö (med sitt sjukhus, regemente och tingsrätt), hamnar högt upp på 76e plats, endast Jönköping (plats 32) ligger högre upp.
Nässjö får plats 189, Vetlanda 192, Aneby 167 och Tranås 139.
Forskningen handlar inte om människors intelligensnivå utan snarare om befolkningens utbildningsnivå och därmed ses ett samband med kommuners möjligheter att utvecklas i tider av ekonomiska förändringar. Redan 2011 pekade en OECD-rapport på hur den låga utbildningsnivån i Jönköpings län kan drabba näringslivet inom en snart framtid.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

 1. Folk i Sävsjö måste vara ganska korkade det speglar sig också i valet av kommunpolitiker.
  Inteligensnivån är inte särskilt hög när kommuninnevånarna tillåter att deras politiker kör Ebberöds Bank med deras skattepengar.
  Tänk 20-25 miljoner satsade och 9 nya miljoner till tågväxlar och x antal miljoner till nya vägar till Stockarydsterminalen. Resultatet 3 anställda och 100.000:- i månaden back!!!!!!! Vilka Kork Nissar i Sävsjö.

 2. Det kunde jag räkna ut med röven och en ballograf.
  Så vafan ska man med en högskoleutbildning till….:-/

 3. Tänk om man skulle skrivit ’Bagdadbor minst smarta’ då hade det blivit liv i luckan minann!

  1. Det hade varit en världsnyhet i alla fall, du vet att Bagdad ligger i Irak?
   Jönnnnns e du från Sävsjö?

Kommentarer avstängda